Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

De förbjudna skulpturerna och jakten på bagageförvaring

21 aug , 2015, 14.32 Anna-Lena Laurén

 

Nyligen gick jag och tittade på utställningen ”Skulpturerna vi inte ser” i Manegen i Moskva. Den består av avantgardistiska konstverk som hade varit förbjudna under Sovjettiden. För en vecka sedan klampade rysk-ortodoxa extremister in på utställningen och förstörde två arbeten av Vadim Sidur, arbeten som enligt dem var en förolämpning mot troende.

Jag anlände till Manegen på min sparkcykel och blev inte insläppt. Man fick inte lämna sparkcykeln i garderoben och inte ta den med sig på utställningen. (Det sistnämnda förstår jag efter att skadegörelsen skedde.) Jag gick till bagageförvaringen för Kremlmuseet som ligger alldeles intill med min snyggt hopvikta sparkcykel i handen. Kvinnan i luckan skrek åt mig att det bara är barn som åker sparkcykel och att hon verkligen inte tänker ta in en sparkcykel för vuxna till förvaring.

Jag hittade ingen annan bagageförvaring i närheten. Jag funderade. Sedan gick jag till lyxhotellet Hotell National som ligger mitt emot Manegetorget, hängde upp min jacka i kaféet i lobbyn och lämnade sparkcykeln invid klädhängaren, beställde en espresso som smakade utmärkt, betalade och gick på utställningen.

Den var strålande. Jag rekommenderar envar som kommer till Moskva att gå och titta på denna utställning med humoristiska, frivola, tragiska, mångtydiga skulpturer av både Vadim Sidur och andra. Där finns verk som beskriver Babij Jar (nazisternas massmord på judar utanför Kiev 1941), Jesus som klättrar nerför korset, lägerfångar, fabriksarbetare. Vissa verk får en att tiga, andra att le. Somliga är frivola på ett avväpnande sätt. Jag fnissade flera gånger högt och fick stränga blickar av tanterna som bevakade statyerna. De hade också ovanligt många säkerhetsmän på plats – av förekommer anledning.

På två tomma piedestaler hade personalen tejpat röda lappar där det stod: ”På grund av orättfärdigt beteende har verket skadats. Vi ber om ursäkt.” Här hade alltså den rysk-ortodoxa extremisten som kallar sig Enteo farit fram.

Det mest oroväckande i sammanhanget är inte dessa glödande rättroende i sig. Utan att de känner ett outtalat stöd från Kreml som utnyttjar den konservativ-religiösa vågen för sina egna syften. Det är ingen slump att extremisternas ledare, Dmitrij Tsorionov (som kallar sig Enteo) motiverade skadegörelsen med att utställningen bryter mot Ryska federationens lagar.

Trots detta lämnade jag utställningen lätt till sinnes över konstens kraft. Därefter promenerade jag till Hotell National, hämtade min jacka och min sparkcykel och tog metron hem.

Nedan några bilder av Vadim Sidurs arbeten.

bild (25)bild (24)

bild (23)

En kommentar

  1. Mikko skriver:

    Fascismen har verkligen tagit över Ryssland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *