Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Mowgli mot Bandar-log

15 Dec , 2011, 17.22 Anna-Lena Laurén

 

I dag har Putin suttit i fyra och en halv timme och svarat på frågor i direktsändning. Som vanligt gjorde han vissa uttalanden som gränsar till det vulgära. Till exempel konstaterade han att oppositionens symbol, det vita bandet, liknar en kondom.

Väldigt typiskt Vladimir Vladimirovitj. Han kan aldrig motstå frestelsen att låta manhaftig och cool. Enligt sin egen uppfattning.

Vidare meddelade han att om Michail Chodorkovskij ber om att bli benådad så kan han tänka sig att fundera på saken. Förutsatt att denne själv erkänner att han är skyldig. Så det var inte så mycket nytt under solen.

Putin uppträdde väldigt energiskt till en början åtminstone. Han är uppenbarligen full av stridsvilja. Men enligt statsvetaren Marija Lipman orkade han bara i någon timme, sedan blev han trött, gjorde långa pauser och letade efter ord. Jag kan dock inte bekräfta detta för just nu leder jag ett seminarium i Moskva för nordiska journalister och kunde inte titta på showen från början till slut.

Ryska ledare gör ofta litterära alluderingar och Putin är inget undantag. ”Kom an, Bandar-log” sade han och avsåg alla som försöker konkurrera med honom. Bandar-log är från Djungelboken: det hatade apfolket som ligger i ständig fejd med Mowgli, Baghera, Kaa och vargflocken.

Jag skulle gärna vilja veta vem av dessa figurer som Putin identifierar sig själv med. Den som betvingade Bandar-log var pytonormen Kaa som hypnotiserade dem för att sedan krama ihjäl dem. En metod som knappast fungerar särskilt bra på dagens vakna ryska opposition.

En sista iakttagelse: Det ryktas om att Putin har genomgått någon form av botox-operation. I dag såg han sannerligen märklig ut. Någonting i hans ansikte har förändrats, det har helt enkelt slätats ut. Jag kunde jämföra för några dagar sedan med gamla tv-bilderna från 2006 och skillnaden är tydlig. Detta är emellertid bara iakttagelser och rykten som inte har bekräftats.

3 kommentarer

 1. Kenneth Wrede skriver:

  Bästa Anna-Lena.

  Som vanligt är Din blogg både läsvärd och initierad. En liten detalj stör mig dock, kanske beroende på att jag hade en verklig ”språkperfektionist” till farmor. Det heter faktiskt fyra och en halv timme och inte timmar, på samma sätt som det heter fem och en halv grad och inte grader. Det heter ju varken en halv timmar eller en halv grader, eller hur. Än en gång tack för vad Du skrivit och fortsätt med Ditt Boslhoya otlistchna robota. God (finsk) Jul
  ps. kommentaren till via Australien till Din senaste blog är pengar värd och kanske sannare än vad berättaren tror beträffande Putins grannar i Sydost.

 2. Mattias skriver:

  ”Grazjdanin Poet” har du med säkerhet hört talas om och också sannolikt sett dennes utmärkta tolkning av det du beskriver i ditt inlägg: http://www.youtube.com/watch?v=6GcOYh-FvR4

 3. Anna-Lena Laurén skriver:

  Det heter absolut fyra och en halv timme! Det var ett slarvfel, ber om ursäkt. Grazjdanin Poet har jag hört på Echo Moskvy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *