Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Snälla miliser på Jablokodemonstrationen

17 Dec , 2011, 15.55 Anna-Lena Laurén

 

I dag höll oppositionspartiet Jabloko en demonstration på det berömda Bolotnaja plosjtjad eller Kärrtorget. Jag gick dit av purt intresse. Det var en rätt liten och mycket fredlig demonstration och ingenting som jag avsåg att rapportera om till Hbl. Jag tog alltså min dotter med mig och det var en succé. Milisgubbarna lät oss passera där det egentligen var förbjudet och påpekade dessutom att hennes mössa satt snett.

Jag hade så svårt att hålla mig för skratt att jag nästan sprack. Det är bara i Ryssland som inte ens miliserna kan låta bli att anmärka på hur föräldrar klär sina barn.

Demonstranterna delade ut vita band med texten ”Mot politisk HIV!” Detta som ett svar på Putins kommentar att oppositionens vita band liknar en kondom. Andra hade döpt om Putin till Kaa-Putin. Nyligen liknade han ju oppositionen vid Bandar-log, apfolket i Djungelboken som är Mowglis och hans vänners fiender. Kaa är pytonormen som betvingar Bandar-log. Av den anledningen skulle jag dra mig för att likna Putin vid Kaa om jag tillhörde den ryska oppositionen.

Hur som helst, det är väldigt roligt att följa med denna humorlandskamp mellan Putin och hans motståndare. En sådan här stämning har jag inte upplevt i rysk politik tidigare och det känns positivt.

3 kommentarer

 1. rolf ofverstrom skriver:

  Första gången någon ger raport från Ryssland med glimten i ögat. A-L har och ser det positiva i rysk politik på ett trevlig sätt. Fint att barnet också får följa med, med hatten på sned ! Tack igen för fin raportering.

 2. M Frilund skriver:

  Har hört mycket om miliserna, inget positivt. Det bästa var nog när de hade en biljakt i Moskva. För att stoppa bilen ”lånade” man några moskvabors bilar för att göra en fin vägspärr.

  Efter en ordentlig smäll (bilen de jagade for in ordentligt i vägspärren) frågade bilägarna när de får ersättning. Då blev de idiotförklarade av milisen. Läste det på en engelsk nyhetssida en gång.

 3. Johan Våg skriver:

  Intressant att höra att Putin har fått ett ”smeknamn”
  Kaa-Putin.För mer än ett år sedan berättade min kusin
  Alf-Erik från Australien att Putin där sammankopplades med Rasputin.De sades bl. annat att
  Ryssland för hundra år sedan hade Rasputin, idag Putin och om hundra år kanske Pu eller Tin. Det låter
  en aning kinesiskt.
  Anna-Lena ! Good work. Keep a stiff upper lip.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *