Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Moskva – demonstrationernas stad

7 Dec , 2011, 16.27 Anna-Lena Laurén

 

I åratal har den ryska oppositionen ordnat demonstrationer, dissidentmarscher och protestaktioner som i tur och ordning har blivit skingrade. Ofta har demonstrationerna bara samlat några hundra deltagare, ungefär lika många journalister och tre gånger så många poliser och OMON-soldater.

Nu har oppositionen fått i en andra växel på ett sätt som ingen av oss har sett tidigare. Vart det ska leda tid vet ingen. Än är det för tidigt att tala om en rysk vår, demonstrationerna är fortfarande inte i närheten av de egyptiska folkmassornas omfång.

Men något är på gång.

På lördag ska oppositionen hålla sin eventuellt största demonstration mot valfusket hittills på Revolutionstorget mitt i centrala Moskva. Organisatörer är bland annat Vänsterfronten och Solidarnost. De har fått tillstånd för 300 deltagare, men antalet blir troligen mycket större i praktiken. Man kan räkna med att polismaktens svar blir våldsamt.

Att oppositionen över huvud taget har fått tillstånd att demonstrera mitt i centrala Moskva är i sig en eftergift. Hur makten taktikerar nu är svårt att säga, men helt klart är det frågan om just det: taktik. En katt-och-råtta-lek. Putin har inga planer på att demokratisera Ryssland, däremot är han en pragmatiker som ofta gör väl övervägda drag.

Över tiotusen personer har registrerat sig på en facebook-grupp mot valfusket, tvåtusen på den ryska motsvarigheten vkontakte.

Det är roligt att vara journalist i Ryssland just nu.

En kommentar

  1. Joonas Ollila skriver:

    De tiotusen som gått med i FB-gruppen kan mycket väl till stor del vara ryssar som bor i utlandet (det skulle förklara varför så många fler har gått med i FB-gruppen jämfört med gruppen på VK). Fast de skulle alla vara ryssar så är det en 0.007%:s andel av befolkningen. Men jättefint att ryssarnas intresse för politiken ökar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *