Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Kremltrogna journalister klagar på censur

27 apr , 2012, 09.10 Anna-Lena Laurén

 

I går meddelade Dmitrij Medvedev att han är redo att bli ordförande för Det enade Ryssland. I motsats till partiets nuvarande ordförande Vladimir Putin är han dessutom redo bli partimedlem.

Det enade Ryssland är en ihålig maktstruktur som grundligt diskrediterades i senaste duma- och presidentval. Att Putin inte vill vara ordförande längre kan man förstå, dessutom går det inte ihop med presidentposten. Att Medvedev är beredd att ta på sig den otacksamma uppgiften säger en del om hans lojalitet.

Medvedev intervjuades av fem olika tv-kanaler. Också journalister från statskontrollerade tv-kanaler ställde kritiska frågor – en glädje att se. När NTV:s nyhetsankare Aleksej Pivovarov öppet klagade på att han ”inte tillåts utöva sitt yrke fullt ut” på NTV, det vill säga att kanalen utöver censur, höll jag på att falla ur tv-soffan. Ryssland är troligen den enda auktoritära stat i världen där journalister som jobbar på statskontrollerade tv-kanaler kan sitta i en tv-sändning och beklaga sig inför presidenten att de censureras.

Ni som kan ryska kan titta på utdrag ur intervjun här:

http://www.ntv.ru/novosti/292827

2 kommentarer

  1. Mattias skriver:

    Hej Anna-Lena! Hoppas du ursäktar en total off-topic-kommentar. Är det du som dyker upp elva minuter in i den här intressanta dokumentären (som jag just håller på att titta på): http://www.youtube.com/watch?v=1OQGs5gpUhc eller är det bara någon som påminner om dig?

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    Hej Mattias,
    visst är det jag. Det var på en Jablokodemonstration på Bolotnaja plosjtjad i december.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *