Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Folktom stad välkomnade den nya presidenten

7 maj , 2012, 14.17 Anna-Lena Laurén

 

I morse när jag skulle gå ut till Gogolbulevarden för att tala med demonstranter var hela kvarteret stängt. Det gick inte att ta sig dit – överallt stod elitsoldater och skåpbilar som spärrade vägen. Inte bara för bilar, utan även för fotgängare.

Putin har precis svurits in som Rysslands president för tredje gången, i en folktom stad där hela centrum var avstängt för att det folk som Putin ska styra över inte ska ha någon som helst möjlighet att komma i närheten av honom. Jag har varit med om de här ceremonierna tidigare, men aldrig har jag varit med om att hela centrum stängs av på det här sättet.

På gamla Arbat vandrade Nasji-ungdomar omkring med texten ”Putin älskar alla” på hjärtformade lappar. Jag träffade också ett par pensionärer från S:t Petersburg med texten ”Piter mot Putin” på bröstet. Tre busslaster hade åkt iväg från S:t Petersburg och blivit stoppade på vägen flera gånger. Först arresterades chaufför nummer ett, i Tver chaufför nummer två. Då var de tvungna att fortsätta med taxi. De hann nätt och jämnt till gårdagens demonstration, som slutade i våld och kaos.

Efter att ha deltagit i gårdagens demonstration har jag en mycket stark känsla av att Putin har kommit till vägs ände. Där fanns en ilska som jag inte har upplevt tidigare. Folk kommer inte längre att ge sig.

Putin kommer säkert att sitta kvar i åtminstone några år till. Men trots att han vägrade ens antyda att han kände till demonstrationerna i dagens tal så måste han veta. Processen är igång.

 

Jag bifogar några bilder på avspärrningarna längs Sivtsev Vrazjek som leder till Gogolbulevarden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *