Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Karl Johan har anlänt till Moskva!

7 sep , 2012, 13.27 Anna-Lena Laurén

 

Karl Johan-svampar heter belye på ryska, vilket fritt kunde översättas med ”vitingar”. De anses vara en stor delikatess och hösttid är landsvägrenarna fulla av folk som säljer vitingarna.

I dag köpte jag ett halvt kilo underbara knubbiga små Karl Johan utanför Kurskij metrostation i Moskva. Tanten som sålde hade fått dem av sin dotter utanför Serpuchov i Moskva.

– Det är bara att gå ut i skogen så kan du plocka famnen full! meddelade hon.

Ryssar förstår sig i allmänhet på att laga till svamp. Till exempel den saltade svampen i ättikslag som man ofta bjuds på som zakuski är delikat. Däremot förstår de sig inte på alla svampsorter. När jag plockade svamp på Karelska näset för några år sedan och återvände till min väninnas datja med en hink full av läckra trattkantareller rynkade min väninnas mamma på näsan.

Poganki, skräpsvamp! utbrast hon och försökte i ett obevakat ögonblick slänga bort mina trattkantareller. Jag tilläts inte tillaga dem där, hon var övertygad om att jag försökte förgifta hushållet. Det hjälpte inte alls att förklara att i Finland anses trattkantarellerna vara bland de godaste svampar som finns.

2 kommentarer

  1. Mikael Schulman skriver:

    KP hade i fjol en artikel om skillnader i svensk och rysk svampkultur.

    http://vladimir.kp.ru/daily/25750/2737486/

  2. Kerstin skriver:

    Just trattkantareller har väl inte heller någon lång tradition i Finland heller? De har ju blivit betydligt vanligare de senaste 50 åren, delvis pga försurning i skogen som de gillar. Och när det gäller svamp, så handlar det mycket om gamla traditioner vilka arter man uppskattar som matsvampar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *