Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ilskan mot Saakasjvili växer i Tbilisi

23 sep , 2012, 20.04 Anna-Lena Laurén

 

Jag har precis landat i Tbilisi där demonstrationer fortfarande pågår mot tortyr och misshandel av fångar. Förra veckan släppte oppositionskanalerna Maestro och Kanal 9 smygfilmat material på hur georgiska fångar torteras, våldtas och utsätts för omänsklig behandling. Reaktionerna var häftiga och i Tbilisis centrum har demonstrationer pågått i nästan en vecka.

Demonstranterna jag talade med i dag var i alla åldrar, från 17 till 68. De flesta skyller det skedda på sittande president Saakasjvili och hans regering. Faktum är att den georgiske presidenten och regeringen de facto inte kan skiljas åt i dagens Georgien, eftersom ministrarna handplockas av Saakasjvili.

Hur man än ser på saken blir det allt svårare att försvara Saakasjvilis agerande. Det handlar inte bara om vad som sker i fängelserna utan om ett mycket bredare perspektiv.

Saakasjvili begränsar den fria pressen, hotar oppositionella, placerar ut sina förtrogna på alla nyckelposter och utövar kontroll genom sin allomstädes närvarande säkerhetstjänst. Han kallar sig för demokrat och vill att Georgien ska bli både EU- och Natomedlem. Man får en känsla av att han befinner sig allt längre borta från verkligheten.

Den 1 oktober är det parlamentsval. Saakasjvili utmanas av miljardären Bidzana Ivanisjvili. Lita på att det kommer att bli intressant.

2 kommentarer

  1. Axel Stevens Malmberg skriver:

    Mr. Saakasjvili är ju känd för att visa sitt missnöje mot Ryssland i det mesta, finns det någon kandidat som är pro-Moskva så att säga?

  2. Kerstin skriver:

    Men nu är ju Georgien en strategisk partner till EU, det är alltså ett land som man inte får kritisera oavsett hur man beter sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *