Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Gatunamn i Ukraina

22 okt , 2012, 17.25 Anna-Lena Laurén

 

Ukraina är ett land så fyllt av motsägelser att man blir alldeles matt av att försöka förstå sig på det.

Just nu är jag i Simferopol på Krimhalvön och samlar material till min nästa bok. Simferopol är precis som det övriga Krim nästan helt och hållet ryskspråkigt och samtidigt mångkulturellt. Här finns bland annat krimtatarerna, det folk som har varit en del av Krims historia men som deporterades 1944 och inte fick återvända förrän vid Sovjetunionens fall. Jag ska återkomma till dem senare.

I Simferopol är gatunamnen fortfarande på ryska och staden har behållit många gamla sovjetnamn. Här finns den vanliga skalan av ulitsa Gorkogo (Gorkijgatan), ulitsa Mira (Fredsgatan), byar vid namn Pionerskoje (Pionjärerna) och Krasnovgvardija (Röda gardet). Det intressanta är att de gator som har bytt namn för säkerhets skull har fått behålla sina gamla namn, finstilt. Så att folk inte ska bli alltför förvirrade.

Jag tycker faktiskt att det känns som en rätt pragmatisk lösning. Och samtidigt typisk ukrainsk. Varken det ena eller det andra utan allt på en gång.

Det intressanta är också att titta på vilka nya namn som har valts. Den tyska kommunisten Karl Liebknecht har bytts ut till Jurij Dolgorukij, känd som Moskvas grundare. Här ser ni skylten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Och som ni ser nedan har den polska kommunisten Rosa Luxemburg ersatts av Aleksandr Nevskij som skyddade trakterna kring nuvarande S:t Petersburg mot svenska, tyska och litauiska invasioner på 1200-talet. Enligt skylten är det ”ulitsa Aleksandr Nevskogo” som är det ”historiska namnet”. Det blir däremot inte klart vilket namn som det egentligen är meningen att man ska använda.

Det är intressant att ryska nationalhjältar fortfarande får ge sina namn till gator i de rysktalande delarna av Ukraina. Det är uttryckligen fenomen som dessa som får ukrainska nationalister att se rött. Själv tycker jag att fenomenet är ett mycket tydligt exempel på hur det är omöjligt att tala om en enda ukrainsk identitet. Det här landet har många olika identiteter, vilket ingen centralmakt i världen kan ändra på.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *