Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Stripp-aerobic och toplessfeminister

25 okt , 2012, 14.17 Anna-Lena Laurén

 

På en promenad i Simferopol fick jag syn på nedanstående annons på en anslagstavla. ”Stripp-plastika – låt oss banta vackert och sexuellt!” Det var reklam för stripp-aerobic som jag för övrigt har bevittnat även i Moskva. Jag funderade på att gå i experimentellt syfte men jag kan inte hjälpa att det skulle kännas idiotiskt att idrotta i syfte att vara sexig.

 

 

Översexualisering av kvinnor är ett problem i flera före detta sovjetländer. Majoriteten ser naturligtvis inte detta som ett problem. Könsrollera är väldigt cementerade och att kvinnors uppgift är att behaga är för många det mest naturliga i världen.

För några är sedan gick grupp ukrainska unga kvinnorna till motattack. De grundade Femen, ett slags feministiska rebeller som bland annat har demonstrerat nakna mot den ryska patriarken Kirill och sågat av ett kors som stöd för Pussy Riot (Pussy Riot avtackade sig stödet). Femenaktivisterna visar brösten i akt och mening att ta tillbaka sin kropp. Jag träffade dem i Kiev i går på deras häftigt inredda kontor med ett par kvinnliga bröst på dörren. De talade i över en timme om sin kamp för att kvinnor ska göra sin kropp till ett redskap för dem själva istället för sexindustrin.

– Vår typ av aggressiva aktioner är det enda som fungerar i före detta totalitära stater, sade en av Femenaktivisterna.

Mycket intressant. Vojna och Pussy Riot i Ryssland sysslar ju med en liknande slags aktioner.

Ni får läsa mer om Femen på Hbl:s kultursidor inom kort.

Nedan ingången till Femens lya i Kiev.

 

2 kommentarer

  1. VÄS skriver:

    ni finnar kräver att vi ryssar skall respektera ert land utan själva ni inte en smula respekterar andra folkslag.
    jag vet så väl att ni våldsamt skiljer ryska barn från sina föräldrar. fyfan vad för ett rassefolk ni är.

  2. abugati skriver:

    Till signatur VÄS .
    Sakta i backarna kära VÄS. Man skiljer åt barn från
    sina föräldrar i Finland av olika orsaker, dock alltid för barnets bästa, och baserat på lag. Proportionellt sker det oftare i finska familjer än i ryska eller andra nationaliteter. Eftersom du anklagar oss (finnar)som ”ni” , antar jag att du är en rysse. Sannolikt är du ”offer” för den felaktiga
    propaganda den ökände professorn Backman sprider ut,
    speciellt i ryska nyhetsmedier.
    Vad gäller att respektera andra länder tror jag att
    finnar inte är sämre eller bättre än andra nationaliteter i nordeuropa. Själv har jag goda minnen från mina resor i nutida Ryssland och föredetta Sovjenionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *