Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ljuspunkter på Kanal 1

7 apr , 2013, 21.06 Anna-Lena Laurén

 

Tittar på statskontrollerade Kanal 1:s veckomagasin Voskresnoje vremja och slås av en sak. Ibland gör de riktigt bra reportage. Det är sant.

Först får naturligtvis Putin tio minuter prime time. Han träffar bland annat hälsovårdsministern. Putin är mycket bekymrad över antalet förlossningssjukhus i Ryssland och vill vara säker på att alla ryska kvinnor har högst en timmes bilfärd till närmaste förlossningssjukhus. (Det är f.ö. inte första gången som Putin visar ett påfallande stort intresse för allt som har med barnafödslar och demografi att göra).

Sedan visas ett gediget reportage på en misslyckad hälsovårdsreform. Den har lett till att läkare ute i regionerna har fått sänkt lön. Teamet följer en kvinnlig barnläkare i Udmurtien som har högst fyra minuter på sig per patient. Inslaget är gjort med uppenbart engagemang. Riktig bra journalistik. Det spelar ingen roll att inslaget föregicks av Putin. Jag kände mig upplyft av att se ett reportage i statlig rysk tv som faktiskt uppfyllde kriterierna för hur en journalist ska jobba.

I följande inslag återgick man till ordningen. Reportaget ställde frågan vad USA egentligen sysslar med i Sydamerika. Varför är det bara de USA-kritiska sydamerikanska ledarna som dör i cancer?

Så nej, man blir inte alltid glad av att titta på Kanal 1. Men i varje fall. Det gäller att se ljuspunkterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *