Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Nymoralismen och bolsjevismen

9 jun , 2013, 20.48 Anna-Lena Laurén

 

Tittade nyss på Vesti nedeli (Veckans nyheter), det vill säga Rossija-kanalens veckomagasin. Studiovärden Dmitrij Kiseljov har silvergrått hår, välsittande kostym och en utvecklad känsla för agitprop – agitation och propaganda.

Nyss höll han en lång föreläsning där han jämförde västvärldens krav på jämlika rättigheter för homosexuella med bolsjevikernas politik på 1920-talet, då bland annat Alexandra Kollontaj framhöll att monogami är ett borgerligt påfund. Västvärlden vill detsamma som bolsjevikerna, framhåller Kiseljov: förstöra äktenskapets helgd, släpa traditionella familjevärderingar i smutsen och frånta barnen deras framtid.

Om man vill förstå bevekelsegrunderna för många ledande röster i den ryska debatten är det väldigt nyttigt att titta på dessa statskontrollerade nyheter. Kiseljov illustrerar det fenomen jag ofta har stött på: att progressiva idéer från väst likställs med den ogudaktiga bolsjevismen som slog sönder det traditionella ryska samhället. Det här tankespåret leder ofta till att man blandar ihop äpplen med päron, till exempel homosexuellas rättigheter med polygami.

De homosexuella är få och hotar ingen. Just därför är de ett utmärkt slagträ för den som vill framstå som moraliskt rättskaffens utan att själv riskera någonting.

(P.S. Det finns många artister i Ryssland som åtminstone tidigare var öppet homosexuella. Det finns även en mängd bögklubbar i Moskva. Under en lång tid har det funnits en praktisk tolerans i de stora städerna. Jag hoppas att den inte försvinner.)

3 kommentarer

 1. Sven-Olav Back skriver:

  Och vilka skäl finns det för antagandet att Dmitrij Kiseljov har fel i sin analys?

 2. Hans Anas skriver:

  En grundlig fransk utredning för några år sedan kom fram till att äktenskapet bör vara förbehållet man och kvinna med tanke på barnets bästa.

  Ingen sten lämnades därvid orörd, man eftersträvade verkligen att leta efter en nål i en höstack.

  Ingen av utredarna var homofob, såvitt jag vet, man vinnlade sig helt enkelt om objektivitet.

  Monogami är ju den mogna kärlekens kännetecken och verkligen inte ett borgerligt påfund.

  Sanningen är nog den att sex bör egentligen vara inom äktenskapet mellan man och kvinna,
  frångår man detta har man öppnat Pandoras ask och sexualiteten negativa sidor börjar kännas vid alltmer.

 3. Kalle skriver:

  Såg det nyinsatta inslaget på youtube med programledaren Dmitrij Kiseljov om Poltava och Kiss o Bajs landet med rumporkestern.
  Bättre att Dmitrij Kiseljov fixar så att Yotaphone börjar säljas i Sverige.
  Gillar Yotaphone.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *