Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Det europeiska hoppet lever i Ukraina

25 Nov , 2013, 18.18 Anna-Lena Laurén

 

Här i Lviv går det livat till. Alla universitet och institut har gett studenterna ledigt och uppmanat dem att gå ut och demonstrera för Europa. Jag anlände hit imorse och gav mig ut i den yrande blötsnön för att tala med dem som stod invirade i blågula ukrainska flaggor vid Taras Sjevtjenko-statyn.

– Vi kräver att Janukovytj skriver på associationsavtalet med EU. Om vi inte gör det nu kan det ta många år innan vi får samma chans. Under tiden hinner Ryssland pressa oss, sade en 20-årig farmacistuderande vid namn Irina Kuts.

I Kiev är demonstrationerna ännu större. Folk är ursinniga över att Janukovytj säljer ut Ukraina till Ryssland, vilket alltså är tolkningen framför allt i västra Ukraina. I östra Ukraina har reaktionerna på det fallerade avtalet varit lama. När jag ringde min journalistkollega Jelena Smirnova i Donetsk konstaterade hon lakoniskt att få donbassare (invånare i Donbass-området) är särskilt engagerade i frågan.

Faktum är att en majoritet av ukrainarna vill integrera sig med Europa – också i det rysktalande östra Ukraina. Nu spekulerar alla i vad det egentligen var som fick Janukovytj att ”ta en paus” (som han uttrycker det) i den europeiska integrationsprocessen. Rädsla för att inte bli omvald, ovilja att genomföra smärtsamma, impopulära reformer samt ryska påtryckningar är vad som nämns. Den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko har blivit en bifigur i sammanhanget – de egentliga orsakerna tros vara helt andra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *