Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

En märklig vapenvila

20 feb , 2014, 10.12 Anna-Lena Laurén

 

Stod nyss på Majdan i Kiev. Högar av bildäck, svart rök, vattenslangar. Män i maskar på bägge sidor. Det är som om domedagen var här. Centrum i Kiev är ett slagfält och demonstranterna kontrollerar nu enbart Självständighetstorget, inte till exempel Hrusjevskijgatan som har varit skådeplatsen för de mest våldsamma sammandrabbningarna. Samtidigt har demonstranterna intagit posthuset och återtagit stadshuset.

I natt utlystes en vapenvila, men inrikesministeriets soldater och elitsoldaterna Berkut omringar fortfarande torget och kastar hela tiden in lys- och rökgranater. Det smäller och dånar och känns inte speciellt fredligt. I ändan av Kresjtjatikgatan står soldaterna i kolonner, jag tittade på deras sotiga ansikten och glansiga ögon. De är dödströtta. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med elitsoldater i Ukraina för det här uppdraget.

Inne på Majdan står demonstranterna i lä för den tjocka svarta röken från brinnande bildäck som har placerats ut i självförsvar mot soldaterna. Tre utrikesminister från Tyskland, Polen och Frankrike ska besöka Kiev i dag, men jag undrar vad det verkligen är meningen att de ska uträtta här. Nu tilltar smällarna från Majdan och jag går dit och kollar läget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *