Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Mer om översten i Slovjansk

30 apr , 2014, 14.21 Anna-Lena Laurén

 

Igor Strelkov, kommendören för separatisterna i Slovjansk, är inte underrättelseofficer. Däremot rysk officer med stor krigserfarenhet. Det skriver Komsomolskaja Pravda i dag, efter att för några dagar sedan ha publicerat en stor intervju med den så kallade överesten som leder den väpnade milisen i Slovjansk.

Komsomolskaja Pravda avfärdar den ukrainska underrättelsetjänstens påstående att Strelkov arbetar för den ryska militärens säkerhetstjänst GRU (Glavnoje Razvedyvatelnoje Upravlenie). Däremot är han yrkessoldat som har slagit i Transnistrien 1992 samt i andra tjetjenska kriget som inleddes 1999. Dessutom stred han i inbördeskriget i forna Jugoslaven 1993. Komsomolskaja Pravda skriver enbart att han var i ”Bosnien” sagda år men man kan anta att han liksom många andra ryska legosoldater stred på serbernas sida. Till Slovjansk kom han direkt från Krim där han hade varit med och lett milisgrupper.

Vidare är Strelkov mycket förtjust i rollspel och har deltagit i fiktiva slag från första världskriget (se nedan). Strelkov är av allt att döma hans rollspelsnamn (streljat=skjuta). Enligt uppgifter i ukrainsk press är han född Girkin.

Exakt vilken roll Strelkov har haft i ryska armén framkommer inte. Om det stämmer att han var med om kriget i Tjetjenien har han definitivt slagits i ryska armén. I Transnistrien och Bosnien lär han ha krigat med legosoldater.

Vad ska man dra för slutsats av allt detta? Att Strelkov sannolikt är detta och troligen mycket mer. Jag tror inte att hela sanningen om denna enligt KP ”artiga, tankfulla man” fortfarande har kommit fram, eller om vilken hans roll var i mordet på Volodymyr Rybak.
bild kopia 7

2 kommentarer

  1. Stefanie skriver:

    Men är han en rysk legosoldat som stred på serbernas sida i Bosnien, så tillhör han väl knappast GRU?

  2. Maskirovka skriver:

    Detta är assymetrisk krigföring. Inte vet vi vem som arbetar för vem. Moskva måste kunna frisvära sig från allt ansvar.
    Vad som sker nu tvingar öppna samhällen, som vårt eget, att överväga om vårt samhälle kan destabiliseras genom att systematisk påverka opinion med konsekvent falsifierad information.
    Kanske ryska info-operatörer redan nu konsekvent arbetar med att styra kommentarer i finlandsvenska medier?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *