Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Översten i Slovjansk

29 apr , 2014, 15.28 Anna-Lena Laurén

 

Jag får ofta frågor om hur jag kan vara så säker på att Ryssland verkligen är inblandad i skeendena i östra Ukraina. Faktum är att indicierna presenteras av de militära ledarna själva. En överste i Slovjansk vid namn Igor Strelkov gav för några dagar sedan en intervju till bland annat Komsomolskaja Pravda (se nedan).

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 15.21.40

Den ryskkunniga kan läsa intervjun här: http://www.kp.ru/daily/26225.7/3107725/

Enligt den ukrainska underrättelsetjänsten är Igor Strelkov överste i GRU (Glavnoje Razvedyvatelnoje Upravlenie), det vill säga ryska arméns eget underrättelseväsen. Han ska också ha ett annat efternamn, Girkin. Den ryska nyhetsbyrån Interfax kallar Strelkov för en GRU-officerare som om detta vore ett känt faktum. (http://interfax.com.ua/news/general/201437.html)

Just nu är hans titel kommendör för självförsvaret i Slovjansk. I intervjun med Komsomolskaja Pravda konstaterar Strelkov bland annat att det är han som leder separatisternas militära aktioner i Slovjanskområdet. Separatisterna lyckades nästan skjuta ner en helikopter och håller fortfarande polishuset i staden. Sina vapen har man tagit av ukrainska myndigheter, det vill säga man har plockat dem på sig då man har intagit polishus och liknande.

– Ryssland har inte gett oss en enda automatkarbin, inte en enda patron. Det är den ukrainska armén  och polisen som har skänkt oss alltsammans, konstaterar Strelkov.

Samtidigt säger han hotfullt att hans soldater ”har möjlighet att döda ukrainska soldater”, om de vill. (Vilket skulle tyda på att starka krafter står bakom separatisterna.) Men det vill de inte.

– De är våra bröder. Vi vill inte skjuta på dem, vi försöker undvika det. Det vet vår motståndare och det försöker de utnyttja. Men det finns inga garantier för att vi inte skjuter om vi måste.

Strelkov erkänner öppet att hans trupper har grundats på Krimhalvön. ”Det är inget jag tänker dölja”. I dag består den beväpnade separatistiska milisen enligt översten upp till två tredjedelar av lokala. Här finns också Krimbor och ”flyktingar” från det övriga Ukraina.

Komsomolskaja Pravdas journalist konstaterar att Strelkovs män uppenbarligen inte är några nybörjare, vilket han medger direkt och inte utan en viss stolthet.

– Många har stridserfarenhet, bland annat från Tjetjenien och Centralasien.

Intressant nog konstaterar Strelkov att relationerna mellan den väpnade milisen och ledningen för den så kallade Donetskrepubiken är dåliga.

– Efter att stadshuset hade ockuperats gjorde den nya regeringen ingenting. Men vi är helt enkelt tvungna att samarbeta.

Min slutsats av denna intervju: Vem denne Strelkov än är så leder alla spår till Ryssland. Främst verkar Ryssland hjälpa separatisterna i Ukraina med militärt kunnande och militär ledning. Antalet soldater är mycket mindre än på Krim (där Ryssland hade minst 20 000 soldater), man lämnar rätt mycket i de lokalas händer. Det kan också bli ett problem. Bråk mellan de olika fraktionerna (vilket Strelkov antyder) kan leda till nya oroligheter och utgör eventuellt en större fara än en rysk invasion.

2 kommentarer

  1. Elin Jönsson skriver:

    Jag intervjuade en befälhavare bland separatisterna i Slovjansk som berättade att de kom från Krim. Var har du läst att Igor Strelkov är överste i GRU. Vore intressant att läsa. Jag får ju också samma frågor som du.

  2. Carl H skriver:

    Länken till ”nyheten” om att Strelkov skulle vara av rysk härkomst
    kommer från en ukrainsk nyhetsbyrå inte en rysk.
    Interfax-Ukraine News Agency
    8/5a, Reitarska Street, Kyiv, Ukraine
    http://www.interfax.com.ua/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *