Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Rysslands egen Bagdad Bob

8 Dec , 2013, 20.10 Anna-Lena Laurén

 

Dmitrij Kiseljov är studiovärd för Rossija-kanalens veckomagasin Vesti och en av Rysslands främsta propagandaministrar. Förra veckan påstod han att Carl Bildt har varit CIA-agent på 1970-talet. Inslaget fick en ofrivilligt komisk slagsida då personen som skulle föreställa Bildt i inslaget i själva verket var Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle.

Ikväll har Kiseljov slagit nytt rekord i vulgaritet då han lät förstå att Westerwelle kom till Kiev och inspekterade demonstrationerna därför att han är betuttad i boxarbröderna Klytjko. (Westerwelle är homosexuell.) Han skall ha blivit ”överhettad” av bröderna.

Detta var eventuellt den billigaste propaganda jag någonsin sett på rysk statskontrollerad tv, vilket inte vill säga lite. Samtidigt får den här typen av propaganda motsatt effekt. Kiseljov börjar kännas som Bagdad Bob, ni vet den irakiska informationsministern som påstod att inga amerikanska stridsvagnar fanns i Bagdad. Ett slags Kremlversion av Monty Python. En rysk Sacha Baron Cohen. Det är stor komik.

4 kommentarer

  1. Calle skriver:

    🙂

  2. Erk skriver:

    Hahaha! Onekligen vansinne. Lika sjukt som när svenska medier robotlikt hävdar att det katastrofala massinvandringsprojektet inte medfört några som helst kostnader, nackdelar eller problem. Samtidigt som våra städer blir allt mer ghettofierade.

  3. Tillou skriver:

    Tycker det är synd att SVD inte har kommentarsfält, men i din artikel ”Ukrainas drama..” försöker du till en objektiv bedömning av situationen som i sak lyckas bra. Undrar dock varför det ska förstärkas av passager som:
    ”Den allmänna synen på Europa är positiv också i östra Ukraina. Däremot är den politiska medvetenheten mycket svagare. Det är i Kiev och Lviv man går ut på gatan och demonstrerar, inte i Donetsk.”
    Trots att det är ett trevligt knep att fördumma parten man ogillar, verkar det som att denna ”avsaknad av politisk medvetenhet” som framhävs, snarare har att göra med att Öst- och Sydukraina inte i samma mån stödjer Europainriktningen. Medvetenheten finns, men ett avgörande pro-europeiskt sentiment saknas.. Det är dock för väl att SVD:s korrespondent inte hänger sig till rapportering à la Nevéus (http://www.dn.se/nyheter/varlden/ukraina-nara-kokpunkten-eu-fragan-splittrar-folket/)

    ”Kremls springpojke” är kanske inte heller sådant som borde inkluderas i en objektiv nyhetsrapportering.

  4. Tjorvar skriver:

    Jag förstår inte på vilket sätt det var fel av Kiseljov att peka ut Bildt som CIA-kollaboratör. Det är bara några månader sedan Aftonbladet gjorde detsamma:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16421007.ab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *