Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Den svindlande känslan av overklighet

19 mar , 2014, 17.25 Anna-Lena Laurén

 

Jag har precis återvänt från Krimhalvön. Minns inte för vilken gång i ordningen. Jag har slutat räkna mina Ukrainabesök, de lär uppgå till ett tiotal sedan slutet av november. Först till Lviv, sedan till Kiev och nu till Krimhalvön.

Det var länge sedan jag var så här trött. Pajazzon är tom. Jag är slutkörd i kropp och själ. Under hela min journalistkarriär har jag aldrig upplevt en sådan tomhet och samtidigt en besynnerlig känsla av svindel. Jag kan fortfarande inte tro att allt jag har upplevt är sant.

Först såg jag ett lyckligt Majdan. Ungdomar och pensionärer som sida vid sida demonstrerade för ett demokratiskt Ukraina. En lekfull och humoristisk kamp för demokrati.  Glädje, triumf i att vara starka tillsammans.

Natten till den 30 november gick Berkut in och slog demonstranterna blodiga. Sedan dess har ingenting varit som förut.

Demonstranternas motstånd hårdnade. Maskerade ansikten dök upp på Majdan. Påkar, käppar. Dagtid var det fortfarande samma glada, avslappnade stämning, kvällstid vaktades Majdan av dem som var beredda att dö.

Jag kan förstå kompromisslösheten som uppstår då man får nog av att makten inte tar en på allvar och dessutom sänder in beväpnade, kravallutrustade män för att misshandla en. Men ingenting kunde förbereda mig eller någon annan på händelserna knappt tre månader senare.

Den 20 februari på Majdan. Ett kaos av springande, skrikande människor. Skottlossning. Rop som plötsligt kommer närmare:”Doroha doroha!”, ”Bana väg!” Jag tvingas hoppa åt sidan då fyra män springer förbi, bärande på en likblek och troligen dödligt sårad ung man. Han ligger på en matta. Det finns inte tillräckligt med bårar.

Jag minns hans ansikte. Jag minns ansiktena hos de åtta liken utplacerade på Kievs huvudgatan Kresjtjatik under filtar.

Och så: Ryssland invaderar Krimhalvön. Det som alla har varnat för men ingen egentligen kunnat tro på. Det gick så lätt. På några dagar var det klart. Och nu är Krimhalvön under ett annat lands styre, miljoner människor får finna sig i det, finna sig i att byta pass, medborgarskap, identitet. Även om majoriteten troligen hade röstat för Ryssland även i ett fritt val så handlar det inte om det. Det handlar om att det hela skedde i expressfart och utan någon som helst möjlighet till eftertanke. I dag är väldigt många Krimbor oroliga och rädda, och det gäller inte bara krimtatarer. Vad kommer framtiden att föra med sig, med allt vad den kan innebära av stängda gränser till Ukraina, ett nytt påtvingat ryskt pass som man inte ha bett om? Hur ska det kännas att plötsligt befinna sig i en sådan situation? Jag tänker på alla krimtatarer jag har träffat som stolt berättat att deras barn talar har lärt sig ukrainska. Vad ska de nu göra med denna kunskap?

Det ligger någonting overkligt i hur ett land på det sättet över en natt kan övergå i att vara ett annat land. Hur hjälplös och ensam Ukraina stod. Hur passiv västvärlden var. Och hur Ryssland agerar på ett sätt som vi trodde hör hemma i en förfluten värld. Men det gör det i själva verket inte. Att tro att världen i grund och botten har förändrats på detta plan har varit en synvilla från första början.

Men jag är ingen cyniker och jag tror inte att allt är som förr. Att så många ukrainare valde att slåss för sina rättigheter visar att Ukraina inte är som förr. Det är ledarskapet som inte har förändrats. De slog upp en öppen flank för Putin i sitt totala ointresse att försöka ena landet efter den dyrköpta segern på Majdan.

2 kommentarer

  1. Peter skriver:

    Hej!

    Tack för din superba blogg. Jag har två frågor (egentligen en fråga och en reflektion) som jag undrar om du har svar på.

    1) Hur såg det ut på Krim innan maktskiftet i Kiev? Fanns det starka åsikter för ett (åter)förenande med Ryssland och lobbades det för en utbrytning från Ukraina? Är det här något som pågått på det inrikespolitiska planet redan tidigare, eller har allt uppstått inom de närmaste månaderna. Skulle frågan om en utbrytning från Ukraina vara aktuell idag även om inget av det som hänt de senaste månaderna skulle ha hänt.

    2) Då den nya ”regimen” tog över i Kiev för några månader sedan utlyste man också nyval inom kort (april?). Då sade Putin att han inte kommer att godkänna valresultatet eftersom valet genomförs under ”kristider” (då syftade han väl på statskupp av högerextremister). Några sådana dubier tycks han inte ha haft när det gällde folkomröstningen på Krim som gjordes under närvaro av en främmande stats armé (eller vems soldaterna nu är…).
    Är det någon som ”ställt honom till svars” för dessa motstridiga uttalanden och handlingar? Tycker mig inte ha sett några reflektioner över detta i den finska pressen i alla fall.

  2. Thordeus Plikt skriver:

    ”ett lyckligt Majdan”

    Tycker västerländska journalister tyvärr varit helt ovilliga att utreda & rapportera ordentligt om den andra sidan. Jag tvivlar inte på att det fanns missnöje med tidigare regimen bland ukrainska folket & att det är en orsak till Majdan, men det verkar vara långt från hela orsaken.

    Vi har ju fått höra i ett tjuvinspelat telefonsamtal om hur USA lagt sig i för att välja ny ledare till Ukraina (och det blev precis den de ville ha, vilken slump…). Vi har också fått erkännande från USA att de spenderat minst 5 miljarder dollar på att få loss Ukraina från rysk intressesfär. Rent generellt så spenderade ju ”väst” väldigt många miljarder på att de f d kommunistläderna skulle anta västs ideologier som ”demokrati”, feminism, mångkulturalism, LGBT (med pride-parader osv). Än idag pågår många sådana projekt via NGOs där man skall sprida feminism i exempelvis Kirgizistan.

    Så jag tror definitivt folket var missnöjt, men jag tror även en stor del är att man arbetat ihärdigt från västs sida på att Ukraina skall bli ytterligare ett land under västlig kontroll med tillhörande värderingar & system.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *