Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Vassilij Aleksanjan är död

4 okt , 2011, 17.12 Anna-Lena Laurén

 

Den ryska juristen Vassilj Aleksanjan dog sent i går kväll. Hans död väckte många tankar hos mig. Jag har starka minnen av hur denna Harvardutbildade stjärnjurist släpades till rätten klädd slafsig vinterjacka och toppluva, så svag att han knappt kunde hålla sig upprätt. Han var nästan blind och led av lymfkörtelcancer, HIV och tuberkulos. Men han vägrade att rädda sig ur knipan genom att vittna mot sina forna arbetsgivare, den för Kreml misshagliga oligarken Michail Chodorkovskij.

Medan detta pågick sade en god vän till mig: I Ryssland dödar alltid makten det bästa vi har. Aleksanjan var en kompetens som Ryssland hade behövt.

Det mod och den orubblighet som Aleksanjan visade får mig att fundera vad det i grund och botten är som gör människor modiga. Det speciella för Ryssland är att det finns väldigt många sådana människor här.

De är modiga på ett sätt som vi aldrig behöver vara i Finland.

2 kommentarer

  1. Ellen skriver:

    Vad roligt att du skriver blogg! Har läst dina böcker och tyckte jätte mycket om dem, kommer absolut att följa din blogg också! Vilken sorlig historia om Aleksanjan, tyvärr säkert inte helt ovanlig? Jag tycker det är bra att du skriver om nyheter som denna, som för få tidningar i Finland skriver om dem.

  2. Ulla Saarikoski skriver:

    Tack för att du har kommit tillbaka.
    Husis har gjort ett klokt beslut och skickat dig till Moskva. Jag väntar med inlevelse på de stunder då jag har möjligheter att läsa dina skriverier om livet i Ryssland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *