Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ryska marschen blev minst tre

3 Nov , 2011, 16.36 Anna-Lena Laurén

 

I morgon marscherar de ryska nationalisterna i Moskva. Evenemanget kallas för ”Ryska marschen” och har pågått sedan 2005 den 4 november varje år. Den 4 november är nämligen Den folkliga enhetens dag i Ryssland, en helg som hastigt och lustigt fick ersätta dagen då man hedrade Oktoberrevolutionen. Kreml ville nämligen inte ta ifrån folket en enda av deras livsviktiga helgdagar.

Den folkliga enhetens dag är enligt mig ett helt onödigt påfund. Inte blir det bättre av att nationalisterna har tagit den till sin.

Men årets Ryska marsch har splittrats  i två. De så kallade monarkisterna som anser att norra Kaukasien ska vara en del av Ryssland har en egen marsch före lunch. Efter lunch är det dags för den stora marschen, som bland annat organiseras av rörelsen ”Chvatit kormit Kavkaz” och anser att Ryssland ska sluta stöda de kaukasiska republikerna (som Ryssland själv har inkorporerat för några hundra år sedan).

Dessutom ordnar antifascisterna en egen marsch. Så det kommer att finnas en del att göra för oss journalister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *