Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Putindemonstranterna skjuter sig själva i foten

5 mar , 2012, 11.16 Anna-Lena Laurén

 

Sent i går kväll stod jag på Manegetorget i centrala Moskva tillsammans med tiotusentals Putinanhängare. Ryska flaggor vajade, det var sång, musik och egna improviserade dansföreställningar. Jag kan inte påstå att det inte skulle ha funnits äkta glädje i luften över att Putin hade segrat i presidentvalet med över sextio procent.

Men samtidigt var publiken påfallande uppdelad. Somliga verkade vara vanliga medborgare som hade gått ut för att visa sitt stöd till Putin. Andra var helt klart personer som deltog därför att de hade fått det som uppdrag av sin arbetsgivare eller någon annan. Det här slaget av demonstranter vägrar konsekvent att tala med journalister. De vänder ryggen till när man frågar om man kan få en intervju.

En nationalistorganisation som hette något i stil med ”De slaviska folkens kongress” stod med svartgula flaggor (tsarfamiljen Romanovs färger), som jag inte kunde inte läsa på grund av blåsten. Ingen ville säga ens vad deras organisation heter. Situationen blir totalt absurd när man som journalist förvägras den allra mest grundläggande formen av information.

Jag förstår inte varför Kreml ska kalla ut den här typen av personer. Eller varför arrangörerna inte ens kan säga till dem som kallas på plats: Om ni går på en demonstration får ni vara beredda på att journalister dyker upp och ställer frågor. Ni kan gärna svara på helt vanliga frågor. Annars ger ni ett väldigt märkligt intryck och det förstärker bilden i väst av Putinanhängarna som obildade personer från landet.

En stor del av dem som deltar i Putindemonstrationerna ser alla journalister som ”provokatörer” som bara är ute efter att diskreditera dem. De har ingen aning om hur det moderna mediesamhället fungerar. En mycket tydlig illustration på klyftan mellan Putinregimen och oppositionen.

Det märkligaste av allt är att Putin verkar tro att det inte har någon betydelse, att han klarar sig i alla fall. Men där tar han fel.

Just nu ger både Putin och hans anhängare intrycket av att vara vettskrämda. Det är ingen bra strategi för Putin om han tänker klara sig sex år till.

4 kommentarer

  1. Axel Stevens Malmberg skriver:

    Om opinionen mot Putin svänger totalt, och han blir ännu mer kritiserad, vad kan hända då? Avgår han självmant, håller sig kvar vid makten? Hur ser ryssarna på att man börjat använda tsarens symboler och flaggor igen? Ser man Vladimir Putin som en ny tsar?

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    Det är viktigt att komma ihåg att opinionen än så länge inte har svängt på något avgörande sätt. Majoriteten står bakom Putin, men det är en passiv väljargrupp som inte är beredda att själva gå ut på gatorna och kämpa för Putin. De vill bara ha status quo.
    Vissa kanske ser Putin som en ny tsar, men jag tycker ändå inte att det går att jämföra direkt. Tsarfamiljen hade ju en sakral betydelse i det gamla Ryssland, det har inte Putin. Att man blandar in flaggor med den kejserliga familjens färger är typiskt för Ryssland där historien hela tiden är en del av nuet.

  3. Barbro skriver:

    Jag är själv född 1970 så jag minns endel nyhetsrapporteringar om hur oppositionella behandlades i Sovjetunionen åtminstone på 1980-talet. Jag vill inte påstå att vi är där ännu i den situation som råder i Ryssland idag ,men jag tycker INTE det bådar gott som det ser ut nu…

  4. Mekk skriver:

    Helt underbart att Putin kommer sitta vid makten i minst 6 år till ! Njuter i fulla drag av svenska massmediers ilska =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *