Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Fryntliga Moskvapoliser mötte medborgarna

24 mar , 2012, 16.17 Anna-Lena Laurén

 

Här ser ni ett antal medborgare diskutera med en Moskvapolis. I dag ordnade nämligen oppositionen en så kallade ”öppen presskonferens” på Pusjkintorget i centrala Moskva. Det var deras sätt att möta medborgarna utan att behöva ansöka om tillstånd för en demonstration.

Ett antal personer, däribland jag, hade samlats på fel sida om Tverskaja. Polisen anlände och meddelade i vänlig ton att vi inte hade fått tillstånd att samlas här. Då började folk protestera. Enligt rysk lag har vi rätt att stå var vi vill! utropade de.

Som ni ser var den här polisgubben en fryntlig typ och några handgemäng uppstod inte.

På andra sidan Tverskaja höll sedan Boris Nemtsov och Sergej Udaltsov sin så kallade presskonferens. De flesta som lyssnade var journalister. Jag talade med folk som hade samlats för att visa sitt stöd för oppositionen, bland annat den pensionerade ingenjören Lidija Kortneva. Hon var bekymrad över att ”ingenting händer”.

– Putin bryr sig ju inte om våra krav. Jag har varit på alla demonstrationer och det var en fantastisk upplevelse. Men några förändringar har vi inte sett, konstaterade hon bekymrat.

Den 34-åriga bartendern Viktor Rulov sade att han stöder oppositionen, men att han inte vill ha någon ”orange revolution” i Ryssland.

– Det ska vara vi själva som styr och inte väst, sade han.

Många i Ryssland är fortfarande misstänksamma mot västvärldens försök att påverka Ryssland. Det gäller också en stor del av oppositionsaktivisterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *