Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Varifrån kommer hjälmen?

15 jun , 2012, 12.59 Anna-Lena Laurén

 

Kommer ni ihåg historien om officersfamiljen? Hur jag kämpade i månader för att få tillstånd av försvarsministeriet att intervjua en officersfamilj om deras nya situation? Om inte så kan nu läsa här: http://moskva.blogg.hbl.fi/2012/02/16/ovantat-mote-pa-forsvarsministeriet/

Nu har jag äntligen fått intervjun! Det tog ett halvår. Trägen vinner.

I går i Voronezj träffade jag alltså familjen Sjpitonkov. Fadern Nikolaj är stridspilot och hans lön höjdes från den 1 januari till cirka 2 70o euro. Vi fick vara med på aerodromen då Nikolaj Sjpitonkov landade efter en flygövning och därefter åkte vi hem till familjens datja. Hela tiden följda av fem officerare som kontrollerade att Sjpitonkov inte avslöjade några militära hemligheter för Hbl:s utsända.

I Voronezj besökte jag också det lokala krigsmuseet (för n:te gången. Alla ryska städer har samma museum) där guiden stolt visade upp en enligt utsago finsk hjälm som de hade hittat på slagfältet utanför Voronezj. Han påstod i sten att finska soldater hade tagit sig ända till Voronezj under andra världskriget och att beviset är den här hjälmen.

Staden i fråga ligger alltså 600 km sydost om Moskva så sannolikheten att några finska soldater tog sig dit är liten, med tanke på att Finlands armé gjorde halt före Leningrad. Guiden ville emellertid inte lyssna på det örat.

Jag bifogar ett foto på hjälmen. Kanske ni läsare som är kunniga i militärhistoria kunde tala om vilken hjälm det kunde vara frågan om?

10 kommentarer

 1. Kalle skriver:

  Finska armén hade ju tyska hjälmar, så det är väl helt enkelt en tysk hjälm, eventuellt av samma modell som användes även av finska armén.

  http://www.pkymasehist.fi/sakskyp.html

 2. Anna-Lena Laurén skriver:

  Tack Kalle! Det förklarar ju en del. Jag skulle emellertid vilja veta varför guiden var så totalt övertygad om att hjälmen var finsk. Det rör sig en massa krigsmyter i Ryssland vars ursprung ofta är obegripligt

 3. anders wikström skriver:

  Ja,hela området lär nog vara fullt med skrot från
  kriget.Den här hjälmen är tysk modell.Kan dock ha burits av en Ungrare,om man tänker på frågan om en finsk soldat(kanske blandar guiden ihop våra folk).Den Ungerska armen anföll också här på Don avsnittet,söder om Voronezj, som allierad till Hitler. Bara en tanke,
  Men finnar fanns ju senare långt söderöver i Kaukasus.

 4. Samuel Samson skriver:

  Hej Anna-Lena! Att guiden håller fast vid sitt orimliga påstående är egentligen inte så konstigt.Sovjetunionens idiotiska lögner om kriget lever och frodas på många håll.Att försöka resonera med dessa människor är lönlöst.Logik förstår de överhuvudtaget inte alls.Det är som att tala Italienska med en dövstumm Japan.Jag vill understryka att jag absolut inte är någon Rysshatare.Varje sommar åker jag till Näset,för att besöka platserna där de Rikssvenska frivilligförbanden stred under kriget.Jag har aldrig någonsin träffat så varma och godhjärtade människor som i Ryssland.Det är alltid med vemod jag åker därifrån.

 5. amaze skriver:

  Nog borde det väl funnits nån enstaka finsk frivillig på tyska fronten, iofs. ? Tyskarna hade ju olika nationaliteter med i sin armé.

  Å andra sidan e de väl lika sannolikt att det är nån rysk krigsmyt.

 6. Anders skriver:

  Det är en tysk ”hornhjälm” av modell M16, M17 eller M18. Vi talar alltså första världskriget.

  Tyska trupper under andra världskriget använde inte denna modell längre, men den förekom i Finland under vinterkriget, och kanske (i mindre antal) under fortsättningskriget.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Stahlhelm

 7. Samuel Samson skriver:

  1400 Finländare stred på den Tyska fronten.De allra flesta tillhörde Finska SS-Bataljonen som stred nere i Kaukasus 1941-43.Jag gissar på att hjälmen på bilden tillhört en soldat ur den Ungerska krigsmakten.Som tidigare påpekats här så stred stora delar av deras arme på det frontavsnitt där hjälmen hittats.Dessutom använde de Ungerska soldaterna Tyska hjälmar från första världskriget.Precis sådana som på bilden.

 8. Anders skriver:

  Ungern hade en egen version av den tyska M35-hjälmen; ungersk M38. Den är mycket lik den tyska förebilden. Faktum är att den ungerska hjälmen användes i stor utsträckning under Fortsättningskriget av finska armén, hela 75 000 st. hade införskaffats.

  Men hjälmen på bilden är alltså inte en sådan.

  http://www.mosinnagant.net/finland/Finn-Helmets.asp

 9. Runar Hagen skriver:

  Hjelmen är en model Tyskland använde under 1 världskrigen.
  Se modellen här:
  http://img.tradera.com/medium/521/128148521_1.jpg
  mvh
  Runar

 10. Runar Hagen skriver:

  Ja, jag läste just Anders kommentar och det styrkar vad jag säger, en vill gissning til, är at slipningen på sidan er gjort för att ta bort tyska märket.
  Runar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *