Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Smultrontanten från Kaluga

28 jun , 2012, 13.24 Anna-Lena Laurén

 

De är här nu – alla flitiga tanter i provinserna som plockar skogens bär och därefter reser in till Moskva för att tjäna en slant. De ställer upp improviserade stånd på till exempel väghinder i betong som ni ser nedan och säljer stora plastbägare fyllda med smultron, blåbär och hallon för några euro styck. Tanten på bilden sålde delikata smultron från Kaluga.

Det här är en typisk business som Moskvamyndigheterna vill bli av med, eftersom den egentligen saknar tillstånd. Framför allt vill myndigheterna att Moskva ska vara en modern stad. Då passar det sig inte att folk står och säljer bär på gatan hur som helst.

Själv är jag väldigt tacksam över den här kommersen, eftersom det faktiskt verkar vara enda sättet att kunna köpa inhemska bär i Moskva. Går man till butiken erbjuds man bara tyska trädgårdsblåbär, polska jordgubbar och moldaviska körsbär. Jag bara inte begriper hur det är möjligt att de ryska bär-, frukt och grönsaksproducenterna inte får ut sina varor på marknaden i den här staden.

Alltså: Heja alla flitiga bärtanter!

5 kommentarer

  1. Mattias skriver:

    Jag bor i Schweiz i kantonen Graubünden och här är det en självklarhet att, i den mån det är möjligt, köpa in lokalproducerade livsmedel. Från regionen, för regionen lyder devisen och strategin fungerar utmärkt eftersom gemene schweizare gärna köper den typen av produkter. Miljövänligt, bra för den inhemska näringen och framför allt är det schweiziskt vilket alltid uppfattas som kvalitet.

    Utöver inköp av närproducerade produkter till stora matvarukedjor, är även helgmarknader vanliga som erbjuder lantbrukare och andra att sälja sina egenproducerade varor i stånd mot en avgift. Schweiz är som bekant ett oerhört modernt land numera så att den här typen av lösningar inte skulle passa i en modern stad som Moskva, anser jag befängt.

    Tilläggas bör att det finns en del att göra även här men tanken om att i första hand konsumera närproducerade produkter, har verkligen slagit rot. Det skall bli spännande att se hur situationen är om tio år.

  2. Bär-Pär skriver:

    Heja bärtanter, ni är bäst! Också i Jekaterinburg får man bäst bär av dessa rara tanter.

  3. henri sarlin skriver:

    Grand Merci for alla de trevliga bilder av livet i Moskva .
    Laser dem troget sa fort de kommer upp pa Husis.
    Varma halsningar fran en landsman som alskar & uthardar
    livet i paris.

  4. Anna-Lena Laurén skriver:

    Lokalproducerade livsmedel är tyvärr ett begrepp som knappt existerar i Moskva. Och i och med att många torg avlägsnas (ett led i Moskvamyndigheterna kamp att bygga en ”modern” stad) så blir det ännu svårare att hitta närproducerat.
    Min kollega Maria Persson Löfgren på Sveriges radio har precis producerat en berörande krönika om både bären och annat. Maria påpekar också att många av dem som säljer inte har plockat bären själva utan köpt av mellanhänder. Huvudsaken är i varje fall att bären är mer eller mindre närproducerade.
    Ni kan lyssna på krönikan här:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5172090

  5. Moskva vill vara en modern stad? Jaha, jaha – men det här är ju en ”pop-up-shop”? Som säljer funktionella livsmedel?

    Är inte det modernt å trendigt, så vet jag inte vad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *