Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Hemma hos en stridspilot

1 jul , 2012, 17.17 Anna-Lena Laurén

 

I dag är jag mycket stolt. Det tog åtta månader och mängder av fax och samtal med ryska försvarsministeriet, men trägen vinner. Jag fick intervjun med en officersfamilj. Det blev ett stort reportage på de gigantiska ryska försvarssatsningarna som publicerades i dagens Hbl. En del av det kan ni läsa här:

http://hbl.fi/nyheter/2012-07-01/ryska-armen-trimmas-i-toppform

I papperstidningen hittar ni flera intervjuer med experter samt Finlands (avgående) försvarsminister Stefan Wallin. Att Ryssland rustar upp medan Finland rustar ner är ett faktum som vi är tvungna att förhålla oss till. Den här problematiken berör även Sverige i högsta grad.

Jag bifogar några bilder från intervju i flygande fläng på den militära flygplatsen i Voronezj, samt gruppbild hemma på datjan i stridspiloten Nikolaj Sjpitonkovs trädgård. Vi hade fyra (4) överrockar som följde med vartenda ord som sades, men det blev ändå en överraskande bra intervju. Sjpitonkov var tack och lov inte en person som bara upprepar vad han har instruerats att säga, trots att han naturligtvis inte kunde svara öppet på alla frågor.

I de mest oväntade sammanhang i Ryssland stöter man på riktiga människor, och det är lika trevligt varje gång.

4 kommentarer

  1. Mike Walsh skriver:

    Grattis.

    Jag läste reportaget igår och fann det riktigt bra!

  2. Sarah skriver:

    Trevligt att du fick komma hem till en famil i en datja, alla ser glada ut på bilden.

    Kanske du kan detta, som jag har förstått det så bor ”vanligt folk” i datja, medans eliten i Rublevka, Novorizhkoe och på andra vägar bor i ”Коттеджный поселок”, ibland lägger man till ”elite” före cottage. Kan det stämma något så när? Låter som ett enkelt sätt att skilja på klassen på hus.

  3. Anna-Lena Laurén skriver:

    Angående skillnaden mellan datja och dessa sk kottedzjy så brukar kottedzjy i allmänhet vara av det lyxigare slaget, precis som du skriver. (Litet komiskt med tanke på att engelskans cottage som ordet syftar på innebär allt annat än vräkiga villor). Ofta är kottedzj ingen sommarbostad utan helt enkelt en stor villa utanför staden dit rika affärsmän stoppar undan sina fruar och barn.

  4. Sarah skriver:

    Kan eventuellt komma från Amerikas så kallade Gilded Age, där dåtidens finansiella elit byggde enorma sommarpalats, man kallade dem cottages. Newport, Rhode Island har många av dem. Det vackra The Elms är ett exempel på en summer cottage.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *