Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Protestvågen mot Putin är inte över

16 Dec , 2012, 21.32 Anna-Lena Laurén

 

I går kollade jag in oppositionens senaste protestaktion i Moskva. De fick inte tillstånd att göra sin så kallade Frihetsmarsch. I stället samlades de vid Lubjankatorget i en upprepning av de så kallade folket flanerar-demonstrationerna från i våras. Fast det är förstås en viss skillnad på att flanera i strålande vårsol och i femton minusgrader.

Jag gjorde två iakttagelser. För det första att förvånansvärt många människor dök upp. Med tanke på att demonstrationen saknade tillstånd  och att den dessutom inföll under en köldknäpp så är mellan 700 och 3 000 personer rätt mycket.

För det andra var det påfallande trevlig och gemytlig stämning. Poliserna och soldaterna från specialtrupperna verkade mest besvärade över att vara där. Fåraktigt stod en ung polis med knallröda öron (av någon anledning får poliserna inte fälla ner sina öronlappar ens när det är svinkallt) och uppmanade folk att inte låta sig luras av ”provokatörerna”. Bifogar bild. Hur röda öronen i verkligheten var syns inte på bilden, tyvärr.

 

 

 

 

 

 

 

För det andra att samma slags personer fortfarande demonstrerar mot Putin. Det är Moskvamedelklassen, studenter och den äldre intelligentian som deltar. Många verkar ha det väl ställt. Det var gott om minkpälsar i klungan som ni ser nedan. Damen ifråga hade nålat en pin med texten ”Jag var på Bolotnaja, arrestera mig!” på sin päls, ett hån mot de nya demonstrationslagarna som kan straffa den som deltar i olagliga demonstrationer med tusentals euro.

Det känns inte som om protestvågen mot Putin är över. Den har tappat styrfart. Men övertygelsen om att Putin måste avgå är fortfarande minst lika utbredd som när tiotusentals personer fyllde Moskvas gator för ungefär ett år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *