Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Det georgiska vinet ska åter flöda i Moskva

6 mar , 2013, 15.05 Anna-Lena Laurén

 

Bästa bloggläsare, ber om ursäkt för att jag inte har skrivit några inlägg på ett tag. Jag har varit strängt upptagen med att avsluta manuset för min nya bok. I dag sände jag in manuset och i höst kommer boken ut på tre språk – svenska, finska och ukrainska.

Boken handlar om tre postsovjetiska länder som alla har genomgått så kallade demokratiska revolutioner: Georgien, Ukraina och Kirgizistan. Det är ett försök att beskriva dessa länders kamp för demokrati och alla deras talrika missförstånd om vad demokrati är. Deras jakt på en nationell identitet. Längtan efter frihet. Osäkerhet och rädsla. Vilja att göra världen begriplig. Framgångar och misslyckanden. Det är en brokig bok, situationen i dessa länder är nämligen allt annat än entydig. Det har inte varit någon lätt process för mig att skriva den här boken.

I dag kom för övrigt beskedet att Ryssland avskaffar importförbudet mot georgiskt vin och mineralvatten. I maj ska ryska alltså konsumenter äntligen få dricka georgiskt Saperavi-vin och Borjomi mineralvatten, efter en paus på sju år. Det är en fjäder i hatten för den nya premiärministern Bidzina Ivanisjvili. Ryssland är den enskilt största exportmarknaden i Georgiens grannskap.

Presidenten Micheil Saakasjvili kommer att avfärda beslutet som ett resultat av Ivanisjvilis svansviftande inför Putin. Under de senaste månaderna har presidenten och premiärministern i Georgien inte gjort något annat än lagt krokben för varandra. Tyvärr bådar detta inte gott för den politiska stabiliteten i Georgien.

8 kommentarer

  1. Joonas Ollila skriver:

    Kan man få tag på en elektronisk version av boken?

  2. Kurt skriver:

    Micheil Saakasjvili är ju inne på sin sista officiella presidentperiod och måste enligt konstitutionen avgå nästa år. Återstår att se vad han då kommer att göra för att behålla makten.

  3. ekoda skriver:

    Tack för tipset! Jag och min chef tycker mycket om ditt arbete – där får jag en bra födelsedagspresent till henne! Jag har försökt hitta ”I bergen finns inga herrar” men den blev svåråtkomlig efter att den såldes på rea förra året, grrrr. Och det att jag bor utomlands hjälper inte heller.

  4. Kurt skriver:

    @ekoda Boken du sökte kan köpas både direkt från förlaget och från valfri bokhandel på nätet.

  5. Irina skriver:

    @ekoda Vill du läsa eller ge i present en riktig bra och rolig rysk bok så vill jag varmt rekomendera ”Tolv stolar” av Ilja Ilf & Jevgenij Petrov,som finns att köpa på adlibris.com

  6. ekoda skriver:

    Tack för vänliga kommentarer! Glad att ”I bergen finns inga herrar” igen finns tillgänglig! Och ”tolv stolar” läste jag som semesterläsning förra året 🙂 Innan jag tar mej till Finland nästa gång ska jag läsa ”döden och pinvinen” av den Ukrainske författaren Andrey Kurkov.

  7. Anna-Lena Laurén skriver:

    Hej och ursäkta mitt sena svar! Jag tror att boken även kommer elektroniskt, ska kolla med mitt förlag. @ekoda, Kurt har alldeles rätt i att man kan köpa ”I bergen finns inga herrar” tex via adlibris, dubbelkollade nyss. Jag rekommenderar också Andrej Kurkov, han är otroligt underhållande.

  8. Tipsar er Ilf&Petrov läsare om boken ”Kultainen vasikka” den måste nog också vara översatt till svenska ? Svår få tag på var den på finska hos antikvariat. Om man vill läsa något riktigt skojigt skriven av dessa två fantastiska författare under en tid detta troddes vara omöjligt få publiserat ? Men slutpoängen avgjorde kanske censuren ?
    Den rekomenderar jag dej Anna-Lena !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *