Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Säkerhetsbälten är för alkoholister

12 mar , 2013, 19.11 Anna-Lena Laurén

 

Jag tillbringade veckoslutet i Sotji, en stad där det inte går att spänna fast säkerhetsbältet när man åker bil. Alla taxichaufförer har nämligen tryckt ner en plasttunga i låset för att bilen inte ska börja pipa när Sotjiborna åker bil som folk, det vill säga utan säkerhetsbälte.

Västerländska bilar har denna irriterande egenskap. Som tur har sydryska taxichaufförer funnit en behändig lösning. Ni ser den nedan.

I Moskva har det faktiskt blivit mycket vanligare att folk använder säkerhetsbälte, i synnerhet efter att bötesbeloppet för den som slarvar chockhöjdes för några år sedan. Men här i södra Ryssland anser man fortfarande att bruk av säkerhetsbälte innebär misstroendevotum mot chauffören. Jag fick bråka rätt länge med taxichauffören innan han tillät mig avlägsna den dyrbara plasttungan, som han försiktigt placerade på ett säkert ställe. Den fick absolut inte tappas bort.

 

 

Senare blev han stoppad av vägpolisen, en mycket vanlig situation i Ryssland. Ni ser den nedan. Jag sade till chaffisen att det var ju tur att jag hann spänna fast mig innan polisen stoppade oss. På det svarade han bara: De enda som använder säkerhetsbälte i Sotji är alkoholister och knarkare.

2 kommentarer

  1. Pirkko skriver:

    Måste skaffa sådana. Många barn ogillar säkerhetsbälten men det är irriterande för föräldrarna att lyssna på pipandet. Om polisen stoppar, gäller det att agera snabbt och spänna bältet. Barnen kan läras för denna situation på förhand.

  2. JB skriver:

    Pirkko, du måste ju vara fullständigt dum i huvudet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *