Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Obama tappade sugen

7 aug , 2013, 22.26 Anna-Lena Laurén

 

Om några veckor var det meningen att Obama skulle besöka Moskva. Istället väljer han Stockholm. Det är en fjäder i hatten för Reinfeldt, men det bevisar framför allt att de rysk-amerikanska relationerna är under fryspunkten.

Relationerna har från första början inte varit särskild goda.

För det första har Obama aldrig prioriterat Ryssland. Hans prioriteter ligger i helt andra väderstreck, bland annat i Pakistan och Mellanöstern. (Ur den synvinkeln skiljer han sig inte särskilt från övriga amerikanska presidenter under de senaste tio åren.)

För det andra är Obama en demokrat. Kreml förhåller sig i allmänhet skeptiskt till demokrater. De är mer oberäkneliga, mindre pragmatiska och helt enkelt mer besvärliga att göra business med än republikaner.

För det tredje har Obama under sin presidentperiod drivit en mer offensiv människorättspolitik. Magnitskijlagen var första exemplet någonsin på att USA konkret straffade Ryssland för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Så kom inbördeskriget i Syrien, där Kreml irriterade Washington till max genom att envist hålla fast vid stödet till Assadregimen.

Och slutligen har vi Edward Snowden. För Ryssland är han en hjälte därför att han bevisar den tes som Ryssland hela tiden har drivit: USA är inte den fläckfria demokrati som man utger sig för att vara. USA är tvärtom en precis lika god kålsupare som alla andra.

För USA gör Ryssland ett direkt fientligt drag genom att ge Snowden tillfällig asyl. Det kommer att ta tid innan den här skadan är reparerad.

Samtidigt kvarstår faktum: USA och Ryssland behöver varandra. De är inte varandras motpoler på den internationella arenan – därtill är Ryssland för svag. Men Washington behöver Kreml i kampen mot terrorismen, i fredsförhandlingarna i Syrien och i nedrustningen av kärnvapen. Det är stora, viktiga frågor som inte kan ignoreras och som USA aldrig kommer att kunna lösa på egen hand.

Dock kommer Obama knappast att göra så mycket åt de ryska relationerna under resten av sin presidentperiod. Jag tror att han helt enkelt inte längre har den minsta lust.

3 kommentarer

  1. olsb skriver:

    Det saknas en punkt i uppräkningen: För det fjärde har Sverige snällt och lydigt accepterat NSAs övervakning utan att klaga, och dessutom hjälpt till med att tysta ned kritiken mot USAs spioneri mot EU. Belöningen kommer nu i form av en artighetsvisit som gör det möjligt för herr Reinfelt att sola sig i glansen av den Store Ledaren.

  2. Mia skriver:

    Obama skiljer sig på en punkt från de övriga amerikanska presidenterna: han har bott en del av barndomen i ett u-land vilket borde bidra till en humanare syn på omvärlden.

    Jag har inte hunnit kolla, men är någon från Finland inbjuden till Sthlm och om inte, varför?

    Tusen tack för övrigt för dina underbara kolumner från Ryssland!

  3. Kerstin skriver:

    Det är ännu oklart om det även blir ett möte med Nordiska och Baltiska ledare i samband med Obamas svenska besök. Förmodligen har Obama lovat dem ett möte, medan Sveriges Utrikesminister Carl Bildt vill behålla Obama själv som ett rent svenskt möte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *