Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Dostojevskij, du isar i mig

15 aug , 2013, 17.29 Anna-Lena Laurén

 

Jag har föresatt mig att läsa en rysk klassiker per sommar. Det här året gav jag mig i kast med ”Bröderna Karamazov” av Dostojevskij.

Ni vet den där förtrollande känslan av att läsa en roman som är skriven i en annan tid och på en annan plats men som trots detta stöter läsaren rakt i veka livet? Varför – jo för att man känner igen allt. Det är uttryckligen den här förmågan som gör Dostojevskij till en stor författare. Och Tolstoj, och Tjechov, och Gogol. När de skriver isar det i mig. Jag känner igen de allra uslaste sidorna hos mig själv. (Det gör jag för övrigt med Knausgård också.) Dostojevskij dissikerar människan. Samtidigt är han rolig, något som jag har upptäckt först nu.

När Dostojevskij beskriver fadern till de tre bröderna Karamazov, Fjodor Pavlovitj Karamazov, konstaterar han att denne försköt sina söner inte för att han avskydde dem eller av någon annan dramatisk orsak. ”Han glömde helt enkelt bort dem.”

Exakt så går det ofta går till när människor beter som uslingar. Vi föreställer oss att det ligger komplicerade orsaksförhållanden bakom människor beteenden. Men det är ofta så odramatiskt, platt och banalt.

Samtidigt skriver Dostojevskij:

”I de flesta fall är människorna, till och med missdådare, vida mer naiva och öppenhjärtliga än vi föreställer oss. Ja, och vi själva också.”

4 kommentarer

  1. Fint av dej ifall du läst Dostojevskijs bröderna Karamasov. Rekomenderar dej en ypperlig antologi redigerad av Zenta Maurina, ifall du inte redan läst denna fina bok ? Dessutom har vi en konstnär och litteraturkritiker vars namn är Alex Mattson som skrivit boken du läst under sommar med titeln ”Kaksi mestaria”.Troligtvis finns den också på svenska.Om inte kan du väl översätta den ?
    Mitt eget intresse för Fjodor D, med rötter i Littauen bara växer med åren, med anledning av allt nytt som yppar sej vid läsning av honom.Det intressanta för tillfället är ju namnen vilka han använder i sina romaner, vilkas betydelse i sej ger ett karaktärsdrag hos personen i fråga. Det lär finnas en bok med alla namn han använder sej av och förklaring till dem, i alla fall på rysska ?

  2. Tommy Wikberg skriver:

    Intressant att läsa därifrån. Har arbetat 10 månader i Sibirien.
    Skriv gärna oftare.

  3. Anna-Lena Laurén skriver:

    Tack, det ska jag göra! Har haft sommarpaus men nu är jag tillbaka i Moskva och fit for fight.

  4. Hans Anas skriver:

    Just det, efter Husby kravallerna skrev journalisterna att huliganismen berodde på utanförskap, brist på samhällsgaranti och en som det brukar heta ”strukturell rasism”.

    Både ungdomarna och Dostojevskij visste bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *