Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Tro, hopp och Navalnyj

9 sep , 2013, 07.47 Anna-Lena Laurén

 

Det finns stunder som man alltid kommer att minnas i sitt journalistarbete. En av dem var illtjuten på Navalnyjstaben i går kväll då de första vallokalsundersökningarna publicerades och det visade sig att Navalnyj hade fått kring trettio procent.

Just nu har över 99 procent av rösterna räknats. Enligt valmyndigheterna fick sittande borgmästare Sergej Sobjanin 51,27 procent och Aleksej Navalnyj 27,30 procent. Av allt att döma blir det alltså ingen andra omgång. Navalnyjkampanjen protesterar och kommer att gå ut och demonstrera mot resultatet i kväll.

Samtidigt anser de flesta observatörer att valfusket i det här valet var litet, åtminstone i jämförelse med tidigare ryska val. Till och med den vassa pionjären på området, Golos, säger att det här valet genomfördes mer eller mindre lagligt.

Navalnyj har gjort historia med sin gräsrotskampanj. När jag besökte hans stab i natt kände jag mig som på en riktig valvaka. Ingen visste vad resultatet skulle bli och när siffrorna började droppa in var jublet öronbedövande. De här volontärerna känner sig delaktiga i segern, vilket är det viktigaste av allt. Ryssland behöver mer tro och hopp.

Härmed bevisas att de som påstår att det alltid går ”som vanligt” i Ryssland har fel. Det kommer alltid överraskningar. Hur man än gör.

 

En kommentar

  1. Sven-Olav Back skriver:

    Intressant att du faktiskt säger att Navalnyj kommer att protestera mot – valresultatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *