Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Solidariteten bär längre än man tror

8 okt , 2013, 22.31 Anna-Lena Laurén

 

– Jag är så stolt över Misja. Han tog emot sin dom med stor värdighet. Och alla supportrar som stod utanför rättegången och klappade i händerna åt honom! Det värmde oerhört, att det är så många som stöder Misja. Inte bara jag och advokaterna.

Ksenija Kosenko låter nästan glad i telefon och jag är först mycket förvånad. Hon är syster till Michail Kosenko, en av Rysslands mest kända politiska fångar. I dag dömdes han till psykisk vård på obestämd tid. Han anses ha slagit till en OMON-man (elitsoldat) under anti-Putindemonstrationen i Moskva den 6 maj 2012 som urartade i kravaller.

OMON-mannen själv kunde inte identifiera honom. Allt bildmaterial tyder på att Michail Kosenko inte lyfte en hand mot soldaten. I över ett år har han suttit häktad, och nu har han alltså dömts till tvångsvård på obestämd tid. Han är sjukpensionär, psykiskt sjuk och under sin tid i fängelse har han ofta förvägrats sina mediciner.

– Tvångsvård kan betyda ett år, tre år, tjugo år. Vi vet inte, säger Ksenija Kosenko.

Nyligen dog hennes och Michails mor. Michail Kosenko fick inte permission från fängelset för att vara med på begravningen.

Jag har svårt att förstå hur Ksenija Kosenko orkar hålla modet uppe. Men en sak hör jag på hennes röst: hon är stolt över sin bror. Stolt över alla hans supportrar. Stolt över att han har stöd. Stolt över solidariteten. Och på något märkligt sätt bär det henne.

Kosenkos försvarsadvokater ska nu överklaga domen. Jag följer med fallet och rapporterar hur det går.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *