Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Sparkcykeljäveln

15 maj , 2015, 15.41 Anna-Lena Laurén

 

För någon månad sedan förde jag ett fasligt liv om min nya sparkcykel i den här bloggen. Jag påstod att det var en av mina bästa investering någonsin och det vidhåller jag fortfarande.

Dock kan jag tala om att det lönar sig att köpa ett litet dyrare märke på en gång. Min första sparkcykel började skramla och bära sig märkligt åt efter några veckor. En god vän som är kameraman och mycket praktisk plockade isär den och konstaterade omedelbart att det var ett söndagsexemplar jag hade fått.

– Lämna den tillbaka till butiken. Livsfarlig grej, sade han och viftade med en tunn liten spik som var det enda som höll ihop styrstången med resten av konstruktionen.

Sedan monterade han ihop den igen. Jag lovade åka till butiken med åbäket, men jag har ju bråttom jämnt. Under tiden fortsatte jag att använda samma sparkcykel, trots att den skramlade värre för var dag som gick.

En vacker dag då jag bar den nerför trappan ramlade framhjulet av helt apropå. Jag åkte till butiken med eländet. Försäljaren konstaterade bara ”brak”, det vill säga förfalskning, sade att den hör hemma på sophögen och gav mig pengarna tillbaka. Jag försökte påpeka att han hade sålt en livsfarlig tingest till mig, att jag kunde ha stått på huvudet i en nedförsbacke om hjulet hade råkat falla av just då. Han förstod inte vad jag bråkade om. ”Det förekommer alltid förfalskningar.”

Några veckor senare köpte jag en ny sparkcykel i samma affär (Sportsmaster heter den). Jag talade om för försäljaren att jag inte ville vara med om samma sak en gång till. För säkerhets skull upprepade jag det några gånger. Han himlade med ögonen åt den påstridiga bruden. Nu ska ni få ett fullgott exemplar, lovade han.

Samma eftermiddag gick det inte längre att svänga på styrstången. Den hade fastnat i en riktning. Jag åkte tillbaka till samma butik och frågade försäljaren om det verkligen är omöjligt för Sportsmaster att sälja mig en enda fungerande sparkcykel. Han tittade upp från tennisracketen som han höll på att sätta snören i och svarade:

– Ja. Det finns aldrig några garantier. Men om jag var ni skulle jag åka till Decathlon. Deras sparkcyklar är bättre än våra.

Jag fick pengarna tillbaka för andra gången och tackade för den senkomna uppriktigheten.

I morse åkte jag till Decathlon, en fransk kedja, och köpte min tredje sparkcykel. Den är betydligt tyngre än de båda första men känns väldigt smidig. Tillverkad i Kina precis som de båda andra.

Jag vågar inte hoppas på bättre tur med den. En för- och eftermiddag har den åtminstone hållit. Men nu ska jag åka hem så vi får hålla tummarna att den inte tappar ett hjul.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *