Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Demonstrationerna mot och för Putin

5 feb , 2012, 15.37 Anna-Lena Laurén

 

I går demonstrerade halva Moskva, kändes det som. Själv insåg jag att jag antagligen borde införskaffa valenki (filtstövlar). Vanliga vinterstövlar räcker ingenstans när man ska stå stilla i snöglopp i -17 längre än femton minuter. Blir det flera demonstrationer i sådana här temperaturer är det filtstövlar som gäller för mig. Jag får erkänna att jag sneglade avundsjukt på demonstranternas pälsar också.

Mellan 36 000 och 120 000 personer demonstrerade för fria val, mellan 138 000 och 190 000 för Putin. Detta om man väljer siffran som arrangörerna respektive myndigheterna uppger som landmärken. Dessutom ordnade Vladimir Zjirinovskij och de liberaler som vägrar marschera med nationalisterna sin egen demonstration.

Oppositionens demonstration var en explosion i glädje och en tävlan i finurliga formuleringar på plakaten. Många anspelade på kända fraser ur tecknade filmer, romaner och spelfilmer. Alltså omöjliga att översätta. Det var slående hur uppspelta folk var, trots kölden. Spontaniteten har verkligen varit  smittande och äkta i alla tre demonstrationer för fria val.

Samtidigt tycker jag det är viktigt att även ge dem som stöder Putin en röst, därför gjorde jag mitt bästa för att hinna till deras demonstration efter att ha bevakat oppositionens. Jag är mycket medveten om att en stor del av dem som deltar i pro-Putindemonstrationer är ditbussade studenter, lärare och statsanställda, men faktum är också att det fortfarande finns många ryska väljare som uppriktigt stöder honom. Något som vi västerländska journalister i vår kanske inte helt objektiva eufori just nu har en tendens att glömma bort.

Tyvärr hann jag inte fram i tid för att bevittna själva demonstrationen, däremot talade jag med två unga män som klart och redigt förklarade varför de deltog. Den huvudsakliga orsaken var att de tycker att så många har fått det materiellt bättre under Putin. Ni kan läsa intervjun i slutet av mitt reportage:

http://hbl.fi/nyheter/2012-02-04/oppositionen-och-putinaktivister-trotsade-kolden-i-moskva

 

Just den här killen hade knappast blivit ditbussad. Jag har talat med många sådana demonstranter under mina år i Ryssland och de avslöjar sig direkt med sin flackande blick och obegripliga svar. Det är ju nämligen ingen ny metod att stampa fram demonstrationer när det behövs, sådant har Putinregimen sysslat med länge.

Den här demonstrationen var inget undantag, det kunde man bland annat se på en så enkel sak som att nästan ingen hade hemgjorda skyltar. De flesta bar på typografiskt snarlika, fabriksproducerade skyltar. Putinregimen kommer att fortsätta stampa fram demonstrationer när det behövs.

Min poäng är bara att vill vi förstå vad som sker i Ryssland så måste vi lyssna till bägge sidorna.

Nu blir det spännande att se hur allt detta ska fortsätta.

En kommentar

  1. henrik svartström skriver:

    Jag är mycket imponerad av Anna-Lena Lauréns artiklar och bloggar. Tidigare läste jag inte något om Ryssland för det var så deprimerande (Time, Newsweek, The Time, US, etc..)Jag har aldrig varit i Ryssland. Det finns en viss barriär för mig. Men, det som får mig att förundras över ryssarnas identitet är att alla ryssar anser de att de är en stormakt, men så fort de har en slant till övers, åker de till Europa, USA, vartsomhelst, men inte inom Ryssland. Varför är det så? Ryssarna är fortfarande ett u-land, med enorm potential. Och, det som stör mig lite, att genom historien, så har ryssarna alltid varit benägna att anfalla små grannländer. Fortfarande. Blir det aldrig någon utveckling i det egna landet. Tänk om det en dag skulle vara lotteri för u-lands bofasta att söka green-card till Ryssland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *