Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Zzzzzzaaaa för zajtjik

3 feb , 2012, 09.19 Anna-Lena Laurén

 

Det är otroligt intressant att följa med hur barn lär sig språk. Min dotter som nu är ett och ett halvt gammal säger flera ord på ryska, till exempel ”da”, ”njet” och ”poka” (hejdå). Det gör hon emellertid så gott som aldrig när jag är med, ryska talar hon enbart när hon är ensam med sin njanja. Antagligen tror hon att jag inte kan ryska. Mycket hänsynsfullt.

Nu har hon emellertid fastnat på ett ord och det skriker hon högt och ljudligt så fort hon får syn på något som tillnärmelsevis liknar en hare. Nämligen ”zajtjik”. Egentligen menar hon ”zajtjik poprygajtjik” eller jösse hare, som det står om i ryska sagor för barn. Men det är än så länge för svårt att uttala, och därför blir det ”zzzzaaaaaa”. Även kor, hundar och hästar är ”zzzzaaaa”.

3 kommentarer

  1. Mike Walsh skriver:

    Jag tror inte att det är därför att hon tror att du inte kan ryska. I stället är det en updelning av människor man pratar ryska med och människor man pratar svenska med.

    Jag jobbade i Ungarn en gång i tiden och i den brittiska arbetsgrupp som bodde där hade vi ett par var mannen var från England och frun var från Finland. Deras son som var kanske sex år gammal pratade engelska, finska och ungerska. Han hade lagt mig till den engelska gruppen och svarade mig på engelska oavsett om jag pratade finska, ungerska (eller engelska) med honom.

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    Det är precis vad jag också tror, det vill säga att barn delar in folk enligt språk. Det där med att hon tror att jag inte förstår var snarare menat som ett skämt. Det är ju så det känns när hon tiger på ryska så länge jag är med.

  3. Mike F skriver:

    Under Sovet-tiden producerades många intelligenta och fina barnprogram. Cheburashka och Gena är väl det främsta exemplet. Många av filmerna har musik som blivit mycket berömd, Ulybka, Oblaka och många fler.

    De där filmerna är för barn i alla åldrar, och man kan idag finna dem på Youtube. Dem ska du visa för ditt barn, dessutom innehåller de inget våld och är befriat från Disney-andan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *