Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Emotionella män, målinriktade kvinnor

10 mar , 2012, 18.11 Anna-Lena Laurén

  Gallery

I dag höll oppositionen sin femte stora demonstration mot Putin och för fria val. Den gick av stapeln på Nya Arbat, mitt i centrala Moskva. Antalet demonstranter var mellan 10 000 och 25 000, det vill säga betydligt färre än i de tidigare demonstrationerna. Egentligen är det inte så överraskande – efter att oppositionen har burits fram på en våg av folkets gunst börjar ivern bland Moskvaborna småningom mattas av. Nu måste oppositionsledarna gnugga geniknölarna för att hitta nya sätt att entusiasmera folk.

Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov sköt i praktiken upp det hela till maj månad, ”när det blir varmare”. Då tänker han ordna demonstrationer varje vecka på Pusjkintorget. Den första maj aviserar Udaltsov en miljonmarsch, där över en miljon personer ska marschera för fria val. Det blir intressant att se om han lyckas.

För övrigt kunde jag konstatera att den ryska oppositionen lider av att varenda demonstration domineras av manliga talare som älskar att höra sin egen röst. De gillar att stå på scen och känslofyllt lägga ut texten om valfusk och att Putin borde skaka galler. Somliga, till exempel Sergej Udaltsov, är också noga med att se till att bli gripna av polisen efter varje demonstration. (För andra gången vägrade Udaltsov avsluta demonstrationen enligt överenskommelsen med Moskva stad. Man kan fråga sig varför. Udaltsov säger själv att han alltid är noga med att följa lagen men frestelsen att höja sin egen profil är tydligen stor.)

Konstruktiva förslag är de mindre bra på. Ur den synvinkeln utgjorde tv-journalisten Ksenija Sobtjak och journalistikstuderanden Vera Kotjanova uppfriskande undantag.

Sobtjak konstaterade att alla nu vet vad oppositionen protesterar emot, men nu gäller det också att formulera sina ”för”. Vad vill vi? Vi måste ha konkreta idéer, konstaterade Sobtjak.

20-åriga Vera Kotjanova, som har vunnit ett mandat i lokalvalet i Moskva, uppmanade alla att delta i den demokratiska processen. Det är inte svårt, bara att sätta igång. Ställ upp i val! uppmanade hon publiken.

Kanske oppositionen skulle tjäna på att släppa upp litet fler kvinnor på scenen?

P.S. Jag bifogar ett litet bildgalleri av dagens sloganer på Nya Arbat.

En kommentar

  1. Mekk skriver:

    Rubriken låter SÅÅÅÅÅ svensk! =D Haha!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *