Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Samtal om Vysotskij på planet till Tbilisi

9 jan , 2012, 21.00 Anna-Lena Laurén

 

I morse diskuterade en av ring in-showerna på Radio Echo Moskvy patriark Kirill och var han egentligen står. När Kirill höll ett tal på den rysk-ortodoxa juldagen i lördags sade han nämligen att folk har rätt att demonstrera. Han uppmanade också statsledningen ska lyssna på de missnöjda.

Echo Moskvy-journalisterna och en massa engagerade lyssnare från Saratov till S:t Petersburg debatterade livligt på vems sida han egentligen är – Kremls eller demonstranternas?

Kirill vägde visserligen sina ord på guldvåg och uttalade sig mycket hovsamt. Ändå tycker jag det är uppenbart att han näpste Putin och Medvedev. Helt klart har Kirill tagit ett helt annat avstånd till Kreml än hans föregångare Aleksij gjorde. Det ska bli väldigt intressant att se hur förhållandet mellan rysk-ortodoxa kyrkan och staten fortsätter utvecklas.

Själv befinner jag mig just nu i Tbilisi, där jag ska göra ett reportage för Hbl och researcha för min nästa bok om de demokratiska revolutionerna. Det är underbart att vara här efter två års paus. Jag hade glömt hur vänliga människor är i Georgien och hur lätt det är att ta sig fram här.

I planet började jag diskutera med en medpassagerare som visade sig vara georgiska av grekiskt ursprung, gift med en rysk man och bosatt i Moskva. Hennes man som är skådespelare på Taganka kände Vladimir Vysotskij personligen och hon kunde bekräfta att de flesta som kände trubaduren är mycket upprörda över den nya filmen om honom (Vysotskij – Spasibo sjto zjivoj). Jag har skrivit en längre text om den som ska publiceras på Hbl:s kultursidor, och jag måste säga att jag inte heller är direkt förtjust. Enligt min medpassagerare är filmens största brist att den inte alls skildrar vilken känslig och rolig människa Vysotskij var. Och så berättade hon en anekdot: Vysotskij var som många stjärnor mycket medveten om sin roll och känslig för kritik. En gång då han besökte USA råkade han stöta på den amerikanska filmstjärnan Charles Bronson. Vysotskij gick fram för att skaka hand och säga: Det är jag som är Vysotskij! Men Bronson föste bryskt undan honom – han hade aldrig hört talas om den ryska trubaduren. Enligt änkan Marina Vladi var Vysotskij totalt förkrossad.

Jag tycker att den här anekdoten bara bekräftar bilden av Vysotskij som en riktig människa.

P.S. Jag måste få berätta en sak: när jag presenterade mig för den här kvinnan tittade hon på mitt kort och sade: Jag har läst er bok! Det gjorde mig alldeles fruktansvärt glad. Ryssland är ett så stort land att det här var ett ganska osannolikt sammanträffande. Vi bytte telefonnummer och förhoppningsvis blir hon en bra georgisk kontakt. Sådana kan man råka på uttryckligen på det här sättet.

4 kommentarer

  1. Mike F skriver:

    Tbilisi låter intressant, vet tyvärr inte så mycket om Georgien annat att de lagar gott vin å mineralvatten.

    På tal om Georgien, det var en ganska rolig intervju med Sergei Lavrov för något år sedan. Reportern visste att han tycker om vin, så han fick frågan om han även kan dricka vin från Georgien. Ett lätt leende och ett ”ja” som svar.

  2. Max skriver:

    Du vet att Charles Bronson var litauisk tatar?

  3. Kirill kan också vara diplomat. Kanske han var beställd av Putin ställa upp som julgubbe, så de bägge fick en fjäder i hatten för att de förstår varandra ? Hans uttalanden var kanske på förhand beställda, vem vet ?
    Din resa till Georgien måste bli intressant då det för tillfället i Haapasalos film om Sidenvägen besökte landet. Har dessutom en ovanlig bok om bla Georgien skriven av John Steinbeck 1948-49 med Kapa som fotograf på denna resa. Tiderna har nog förändratssen i Georgien sedan Steinbecks tid ? Så väntar med stort intresse på din nya utgåva ! Tycker att du är en bättre berätta än självaste Steineck, då du utförligare berättar enskilda händelser, som Grekiskan på planet till Tblisi !!! Vilket inte är att förringa.

  4. Johan Kock skriver:

    Skaffade i början av detta årtusende en gammal 5-radig bajan. Startande vid närmare 70 års ålder blir det nog inte mycket av mitt bajanspel men jag tycker om det.

    Skaffade dessutom i våras en rysk sångbok Sirenivij Tuman.

    Jag tyckte om att spela rysk musik.

    Hittade där några melodier av Vysotskij som jag i all hast spelade på dett mitt ryska dragspel.

    Inga lätta stycken precis men på sitt sätt enkla.

    Fick en obestämd känsla av att bajaneb kunde styckena från förut.

    Tror nog att jag kommer att sätta in ett och annat i min, låt vara mycket anspråkslösa, reportoar.

    Sannolikt kan man hitta något på nätet i originaltappning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *