Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Den så kallade etniska frågan

23 jan , 2012, 17.08 Anna-Lena Laurén

 

Vladimir Putin har i dag publicerat en lång artikel om den så kallade ”etniska frågan” i Nezavisimaja gazeta. (Ryssarna kallar den Natsionalnyj vopros, jag valde att översätta så här). Han skriver väldigt långt och invecklat för att komma fram till sin gamla vanliga poäng.

Ryssland är ett mångkulturellt land, vilket Putin är stolt över. För att Ryssland ska hålla ihop behövs ”medborgarpatriotism”.

”Ingen ska glömma sin religion eller sin etniska tillhörighet. Men ingen har rätt att ställa religiösa och nationella särdrag ovanför lagen”.

I klartext: Minoriteter ska inte komma dragande med några krav på specialrättigheter.

Putin uppmanar också dem som flyttar inom Ryssland och slår sig ner i en annan kultursfär att bete sig korrekt. ”Den som flyttar till ett nytt ställe ska visa de lokala invånarna respekt. Aggressivt eller respektlöst beteende bör omedelbart och strängt bestraffas”.

I klartext: Kaukasier som flyttar till stora ryska städer ska lära sig att vara ödmjuka.

Putin skriver också att det bästa vore om alla hade möjlighet att stanna i sina hemtrakter och där kunna arbeta och bygga upp sina liv. De som dock måste flytta ska dirigeras till ställen där den de åstadkommer ”ett minimum av sociala spänningar”.

I klartext: Det är trevligt med mångkulturalitet, men kulturerna ska inte blandas för då uppstår problem.

Det är inte första gången Putin bugar åt nationalisterna. Han vinnlägger sig om att hålla sig moderat och balanserad, men budskapet är ändå tydligt.

2 kommentarer

  1. Minoriteter skall inte komma dragande med krav på specialrättigheter ! Låter det inte bekant ? Putin har ju rätt även om han uttalar sej mer diplomatiskt än våra Sannfinländare ? Det gör han”kanske” för att övertyga också sina kaukasiska vänner och väljare att han är en ”reko”kille och ingen rasist ? Mycket vackert att du tangerar med denna artikel realiteter som faktiskt är högaktuella också hos oss i Finland och inom hela EU.

  2. Matts Roos skriver:

    Att Anna-Lenas dotter inte vill tala ryska med sin Mamma beror på att språket hänger ihop med Mammas identitet. Våra 3 barn och 7 barnbarn har lärt oss att man inte kan byta sin identitet. De har alla två eller tre hemspråk, men om Pappa ber barnet framföra en hälsning till Mamma, så översätter barnet alltid hälsningen från Pappas språk till Mammas. Vi har också upplevat, att barnen samtalar sinsemellan på ett tredje språk, det som de talar ute på lekplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *