Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Joseph Glazer har somnat bort

13 feb , 2012, 16.20 Anna-Lena Laurén

 

I lördags fick jag ett sms.

”Anna-Lena, min morfar har dött. Ilja.”

Morfadern var Joseph Glazer, 95 år gammal, född i Sydafrika. Han flyttade till Sovjetunionen som sextonåring tillsammans med sin familj. Fadern, som ville vara med och bygga Sovjet, blev arkebuserad och Joseph skickads i fångläger.

Fotografen Tor Wennström och jag intervjuade Joseph Glazer i slutet av förra året och jag har sällan fått så mycket feedback på en intervju. Därför vill jag nu tala om för er att detta tragiska men också hoppingivande livsöde nu har fått sin avslutning. Joseph Glazer dog hemma i sin egen säng i Podolsk, 95 år gammal.

Han ska begravas invid sin hustru, som var gravid då han arresterades år 1949. Många år senare återfick de varandra. Därefter levde de trettio år tillsammans.

Det är en historia om terror och död, men också om hopp och kärlek. Hbl:s intervju med Joseph Glazer blev hans sista.

4 kommentarer

  1. Alexander skriver:

    Det stämmer. Då fanns ju många människor med kommunistiska åsikter i världen som ville ta sig till Sovjetjunionen och se på hur man klarar sig där och hur indén fungerar i praktiken och sedan kände de flesta en stor besvikelse över vad de överlevt. Delvist för att det inte var vad de förväntade, delvist för att KGB förhöll sig paranoiskt misstänksamt mot alla utlänningar och antog att i vilket fall som helst hade det alltid varit risken att en främling kunde spionera åt Västvärlden vilken övertygad kommunist han än var. Det var en av de orsakerna Sovjetter förlorat, de inte kunde alls värdera sina anhängare i utlandet. Och vid Stalintiden var det särskilt tydligt.

  2. Gunnar Nygren skriver:

    Ett spännande öde – men jag hittar inte texten på Hbls hemsida. Kan du lägga ut en länk?

  3. Markus Nylund skriver:

    Det var verkligen ett bra reportage. Du skall ha en stor elloge för alla dina reportage, de lyfter hela tidningen något oerhört.

    Som tidigare kommentarer nämnde skulle det vara trevligt att få läsa artikeln på nytt här på nätet? Kanske man kunde sätta upp ett artikelarkiv.

  4. Anna-Lena Laurén skriver:

    Hej och ursäkta mitt sena svar! Bara valbestyren är över ska jag försöka ordna med detta, alltså att lägga ut vissa utvalda reportage på nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *