Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Oväntat möte på försvarsministeriet

16 feb , 2012, 11.05 Anna-Lena Laurén

 

Medan jag bevakade försvarsminister Stefan Wallins besök i Moskva fick jag ett eget ärende uträttat. Jag råkade nämligen springa på en tjänsteman som jag har varit i kontakt med sedan november. I tre månader har jag försökt utverka ett tillstånd för att få intervjua en officersfamilj, dvs en familj där mannen är yrkesofficer. Tanken är att skriva ett reportage om hur mycket bättre yrkesofficerarna har fått det i Ryssland. Deras löner har nästan tredubblats och många har fått nya bostäder.

Det skulle alltså handla om ett uttryckligen positivt reportage om framsteg i Ryssland. Ett sådant som vi västerländska journalister skriver alldeles för få av. Men det finns en orsak: nämligen att vi inte får. Kreml klagar på att vi alltid svartmålar Ryssland, men när vi vill göra positiva reportage blir vi stoppade.

För att få intervjua en officersfamilj måste jag nämligen ha försvarsministeriets tillstånd. Försvarsministeriet har nu handlagt min fråga i tre månader. Jag har ringt varje vecka och för tre veckor sedan slutade den ansvariga tjänstemannen att svara i telefon. Hon svarar varken i telefon eller på sms. Hon hade naturligtvis inte tänkt sig att jag en dag skulle stå framför henne i egen hög person och högt och ljudligt utropa: Jasså det är NI som har vägrat svara i telefon på tre veckor!

Det gjorde jag. Hon lovade fördubbla sina ansträngningar. Nu får vi se vart det leder.

2 kommentarer

  1. Scoo skriver:

    Detta gäller inte officersfamiljer men nog vad en officer sagt, nämligen chefen för generalstaben som säger att man nog tar till kärnvapen om Ryssland är hotat: http://en.rian.ru/mlitary_news/20120215/171329091.html

    Ovan är ju bara en översättning, fanns det några nyansskillnader i det ryska uttalandet?

  2. Hedemora skriver:

    Varje land med kärnvapen är givetvis beredda att använda dem om läget blir rejält kärvt. I Natos fall ingick det direkt i försvarsplaneringen att iom. att de hade avsevärt svagare konventionella styrkor skulle kärnvapen högst sannolikt användas vid en fullskalig konflikt.

    I praktiken för dagens Ryssland gäller dock det från artikeln: “Unfortunately, we are facing threats from a number of unstable states, where no nuclear weapons but well-trained, strong and mobile Armed Forces are required to resolve any conflict situation,” Makarov said.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *