Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Pur uppsluppenhet på Trädgårdsringen

26 feb , 2012, 15.32 Anna-Lena Laurén

 

Moskoviterna är ju inte precis kända för att vara världens fryntligaste typer, men i dag var det idel soliga miner längsmed Trädgårdsringen. Tiotusentals Moskvabar hade samlats för att ta varandra i hand kring den flerfiliga, hårt trafikerade vägen som slår en ring kring stadens absoluta centrum. Det var oppositionens sätt påminna om sin existens inför presidentvalet om exakt en vecka. Kravet på hederliga val står fast.

Enligt arrangörerna deltog 30 000 personer, enligt polisen 11 000. Man kan med andra ord sluta sig till att den egentliga siffran troligen ligger någonstans mitt emellan.

Jag talade med ett ett äkta par vid namn Oleg och Irina, två prydligt klädda, pensionerade ingenjörer som hade ställt sig i ringen tillsammans med sin vuxna dotter och en strävhårig hund vid namn Ryzjij. De var uppspelta och glada.

– För första gången sedan 1991 känner jag att nu måste förändring ske. Vi har helt enkelt fått nog. Det är samma känsla som jag hade 1991 när de började visa Svansjön på tv:n och det visade sig att gammalkommunisterna hade gjort en statskupp, sade Oleg.

– Putin får lära sig att räkna med oss och sluta hålla oss för idioter, meddelade Irina.

Ryzjij, vars koppel hade prytts med vita band, började plötsligt morra. En annan oppositionshund med dito bandprytt koppel passerade och de skällde argsint ut varandra.

– Så där går det när intelligentsian ska samarbeta, sade en man som stod bredvid. Alla skrattade. Det var ett sorgblandat skratt blandat för det är just det här som är ryska oppositionens problem. Där finns många skarpa intellekt som tyvärr är dåliga på att dra jämnt.

Stämningen var påfallande festlig, precis som den har varit på alla demonstrationer som oppositionen har ordnat. Det är en atmosfär som jag aldrig har upplevt i Ryssland tidigare och det känns lika berörande varje gång.

Än vet vi inte hur betydelsefulla de här demonstrationerna kommer att visa sig vara. Men känslan av att röra sig bland tusentals glada Moskvabor som verkligen tror att de tillsammans kan bygga ett bättre samhälle ska jag aldrig glömma.

2 kommentarer

  1. Kolobok skriver:

    Tack så snäll för din blogg, det är verkligen sant vad vi överlevde! Det är något annat än vanlig demonstration med massa folk som inte lär känna varandra. Idag har det ju varit helt annorlunda, jag har blivit bekant med människor jag stod med och uppfattade dem som trevliga och intelligenta, och så föddas det enade rörelse med gemensamma interesser, åsikter, mål, det som har saknat hela dessa mörka tider. Men det är kanske lite långt från den äkta framgången vi väntar på. Såklart arbetaklassen är inte med kan vi ju knappast räkna med att ha hörts. Bra exempel: morsans väninna som pendlade hem från demonstrationen med vita bandet knutet till kläder blev attakerad av rosenrasande babusjkor som grällade på och knuffade henne med skrickor ”Vad f*n har du emot Putin???”. Det tyder på att samhället är splittrat och det finns folk som ärligt tycker att Putin är bra för landet.

  2. Jon Hellevig skriver:

    Den här demonstrationen visar igen hur öppet samhälle Putin har skapat. Alla som vill komma fram med sin egna åsikter kan göra det på det sättet de tycker bäst. Många lögn om Ryssland går nu omkull. Det finns inge press frihet i Ryssland säger de i väst, men det stämmer ju inte alls. Det verkar som om största delen av pressen är mot Putin eller åtminstone kritiska till honom,, många har öppen debat, och några få tycks vara för Putin. Televisionen visar alla dessa oppositions demonstrationer och tar in deras ledare i direktsändning. Trots det vinner Putin i första omgången med överväldig majoritet. Dagens demonstration är ett ytterligare bevis om att alla nog har tillgång till de olika åsiktern för och emot. Festligt att uppleva här i Moskva Putins och det ryska folkets seger!

    Jon Hellevig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *